donderdag 6 november 2008

Kuieren, platteland en cultuurhistorie

Al een jaar of tien geeft de Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen in samenwerking met Het Oversticht z.g. kuierroutes uit. Tot nu toe zijn er 42 verschenen.
De OVKK wil met de uitgave de waardering voor het platteland vergroten, Het Oversticht ziet hier een mogelijkheid de aandacht van de wandelaar te richten op de cultuurhistorie.


De kuierroutes bieden wandelaars de mogelijkheid cultuurhistorische ‘ontdekkingsreizen’ te maken op het Overijsselse platteland. De informatie over bezienswaardigheden, geschiedenis en landschap is in de wandelgidsen opgenomen in nauw overleg met historisch geïnteresseerden uit het te bewandelen gebied. De routebeschrijving wordt duidelijk in aparte kaders weergegeven.
De wandelroutes hebben een lengte van gemiddeld 25 kilometer. Vaak worden er alternatieve kortere routes aangegeven. De boekjes zijn voorzien van foto’s en (ook historische) kaarten.
Regelmatig worden de kuierroutes geactualiseerd en herdrukt. Dit jaar nog komen er herdrukken uit van de wandelroutes rond Hellendoorn en Den Ham. Ook verschijnen er nog steeds nieuwe kuierroutes: in april 2009 zal de 43ste kuierroute het gebied rond Hengevelde bestrijken.
De routes kosten € 3,75 en zijn verkrijgbaar bij de lokale VVV’s.

Geen opmerkingen: