zondag 22 februari 2009

Het is koers! – een jaar achter de schermen van wielerploeg Skil-ShimanoIn één adem uitgelezen. ‘Het is koers!’, nummer 23 van het in boekvorm verschijnende De Muur, wielertijdschrift voor Nederland en Vlaanderen, onder redactie van o.a. Mart Smeets. Te vergelijken met het voetbaltijdschrift Hard Gras.
‘Het is koers!’ is geschreven door Nando Boers, die het hele seizoen 2008 optrok met de wielerploeg Skil-Shimano. Voor het eerst dat een journalist dit werd gegund. De auteur was aanwezig bij de eerste trainingsstage voor het nieuwe seizoen in december in Marokko, waar de ploeg logeerde in het vakantiehuis van de ouders van één van de Franse renners. Hij was bij de voorjaarsklassiekers, zittend naast de ploegleider of de verzorger assisterend tijdens de koers. Hij woonde een meerdaagse wedstrijd in China bij en zat weer naast de ploegleider tijdens Parijs-Tours, de laatste wedstrijd van het seizoen.


Video: Interviews met Rudie Kemna en Tom Veelers tijdens de presentatie van het boek.

Lang geleden las ik ‘De renner’, het verslag van de auteur Tim Krabbé van een wielerwedstrijd vanuit de ogen van de renner Tim Krabbé. In ‘Het is koers!’ wordt de lezer een blik gegund in de ‘haarvaten van het wielrennen’, zoals de auteur het ergens noemt. Je komt er bijvoorbeeld achter dat je als tv-kijker verwend wordt met informatie. De ploegleider heeft slechts de beschikking over een minuscuul schermpje op zijn dashboard, waarop dan plotseling een aflevering van Starsky & Hutch te zien is in plaats van beelden uit de koers.

In het voorjaar breekt de Franse renner Clément Lhotellerie door tijdens de etappekoers Parijs-Nice – hij verovert de bergtrui. Het is dezelfde wedstrijd waarin Robert Gesink van Rabobank enkele dagen de leiderstrui draagt. Skil-Shimano beschikt plotseling over een renner die in Frankrijk al de opvolger wordt genoemd van Voeckler en Virenque. Jammer dat de renner daarna vedettegedrag vertoont, zich niet aan afspraken houdt en tenslotte ontslagen moet worden. Lhotellerie rijdt in 2009 niet voor een grote Franse ploeg, maar voor een andere Nederlandse ploeg: Vancansoleil. Een kleinere ploeg dan Skil-Shimano – zo kom je als renner te pas!

Even tussendoor: waarom hoort een bespreking van dit boek op dit weblog? De ploeg heeft een Twents-Overijssels tintje: de renners Tom Veelers (Ootmarsum) en Albert Timmer (Gramsbergen), de ploegleider Rudie Kemna (Deurningen) en manager Iwan Spekenbrink (Wierden). Daarnaast ben ik een groot liefhebber van wielrennen….

Prachtig is de beschrijving van de meerdaagse wedstrijd ‘Ronde van Qinghai Lake’, die verreden wordt in Centraal China. Vanwege de co-sponsor Shimano, die graag ook in China producten wil verkopen, moet de ploeg hier acte de présence geven. Eén Nederlander (Tom Veelers), een Fransman, een Japanner, twee Duitsers en twee Chinezen hebben deze wedstrijd toegewezen gekregen door de leiding van de ploeg. Het is modderen en afzien voor de ploeg, totdat Tom Veelers een etappe wint: missie geslaagd. Tekenend is dat de oude ervaren ploegleider Piet Hoekstra ’s avonds zelf de koerskleding van de renners wast in een wasmachine, die na afloop ergens in een depot wordt opgeslagen voor volgend jaar. Zo let een kleine ploeg op de kleintjes.

Je leest hoe veteraan Maarten den Bakker tijdens de Deutschland Tour, na een nacht piekeren op zijn hotelkamer, besluit dat hij die ochtend aan zijn laatste wedstrijd begint. ’s Avonds reist hij naar huis – hij heeft plotseling een punt gezet achter zijn zeer lange wielerloopbaan.

De manager is in de zomer al bezig met de samenstelling van de ploeg voor het volgende jaar. Tom Stamsnijder (de zoon van) uit Enter zou uitstekend passen in de wielerploeg met een Twentse couleur-locale. Een groot dilemma voor de coureur. Hij kiest voor Rabobank waar hij gedurende twee jaar in de luwte ‘zijn benen mag laten rijpen’. Bij Skil zou hij met zijn 23 jaar al de last van het kopmanschap op zich moeten nemen. Stamsnijder: ‘Dit zou wel eens een van de meest beslissende beslissingen geweest kunnen zijn uit mijn loopbaan’.

Na het lezen van het boek wordt Skil-Shimano een beetje jouw ploegje. Ik ga de verrichtingen volgen van de renners met behulp van een website als Sportwereld.be Tijdens de voorjaarsklassiekers en meerdaagse wedstrijden zal ik speciaal letten op de Nederlandse talenten Tom Veelers en Floris Goesinnen en de nieuwe aanwinsten bij Skil-Shimano Koen de Kort en Theo Eltink.
A.s. zaterdag begint het weer met Omloop Het Volk, omgedoopt tot Omloop Het Nieuwsblad.

Geen opmerkingen: