zaterdag 28 februari 2009

Wiki: Geschiedenis van Geesteren


Foto: De Hof van Geesteren

Een wiki is een handige toepassing om de gezamenlijke kennis rond een bepaald onderwerp op internet te zetten. Ik heb op dit weblog al eens voorbeelden laten zien van wiki’s. Ik heb er toen op gewezen dat de wiki een prachtig instrument zou kunnen zijn voor leden van historische verenigingen om gezamenlijk te werken aan het plaatsen van historische informatie over de eigen plaats op Internet.
Bij toeval stuitte ik op een mooi voorbeeld van zo’n wiki. De Stichting Heemkunde Geesteren is een eigen wiki over Geesteren begonnen.

Natuurlijk is er informatie te vinden over Geesteren in Wikipedia. Echter Wikipedia wil als een soort encyclopedie fungeren, dus dient de hoeveelheid informatie terecht evenredig te zijn aan het belang van het onderwerp. Bij een wiki kun je zoveel uitweiden over (detail)onderwerpen als je maar wilt. Een historische vereniging kan zo gebruik maken van specialistische kennis van de leden.
Bij de wiki van Geesteren kan men kiezen voor een algemene beschrijving, voor chronologisch zoeken en voor zoeken op onderwerp.

Het toevoegen van informatie aan een wiki is niet moeilijk. Je moet je wel eerst even registreren. Hoe je bijdragen kunt leveren aan Wikipedia, de bekendste wiki, heb ik zelf geleerd door af te kijken via ‘brontekst bekijken’, maar er zijn ook uitgebreide handleidingen.

Mijn enthousiasme over de wiki van Geesteren werd enigszins getemperd toen ik bij ‘geschiedenis’ zag dat tot nu toe slechts één persoon bijdragen heeft geleverd en dat de laatste bijdrage dateert van 19 september 2008. Hopelijk krijgt dit mooie initiatief een vervolg.

Geen opmerkingen: