dinsdag 3 maart 2009

Photochrom – fotochroom: foto’s 1890-1900 op Flickr the Commons


Afbeelding: Fotochroomafdruk van Velperplein te Arnhem - klik op afbeelding voor vergroting.

In het laatste decennium van de 19e eeuw, toen de kleurenfotografie al wel bestond maar heel erg duur was, ontstond de photochromie techniek als een goedkoper alternatief. Met behulp van deze techniek kon men een kleurenafdruk maken van een zwart-wit fotonegatief. Hoe dat in zijn werk ging is op Wikipedia na te lezen.
Het waren met name foto’s van steden en landschappen die met deze techniek werden bewerkt en als briefkaart verstuurd konden worden.

Ik schreef al eerder over Flickr the Commons. The Library of Congress bezit zo’n 6500 photochroms en heeft een deel ervan onder de naam Travel Views op Flickr the Commons gezet. Het gaat om 169 foto’s uit de periode 1890-1900 met als onderwerpen Skandinavië en het Midden Oosten.Al eerder werden al meer dan 1000 photochrom pictures op Wikimedia Commons geplaatst.
Kijk ook hier.

Alle 6.500 photochrom pictures zijn te bekijken op de website van de Library of Congres.
Klik op ‘Search this collection’.

De Centrale Bibliotheek van Zürich bezit ook een grote collectie photochrom pictures. Helaas zijn hier alleen de thumbnails te bekijken. Voor een groter formaat moet je geregistreerd zijn, en om je te registreren moet je een Stammbibliothek invullen en daar zitten geen Nederlandse bibliotheken bij. Een deel van deze collectie (o.a. Istrië, Dalmatië,Venetië) is via een omweg wel in te zien.

Geen opmerkingen: