zondag 19 april 2009

Hoort een genealogische collectie wel thuis in de bibliotheek?



Een jaar of tien geleden kwam de bibliotheek Winterswijk in het (genealogische) nieuws omdat een groot bestand van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (oftewel de Mormonen) aldaar raadpleegbaar was. Opnieuw heeft de bibliotheek Oost-Achterhoek, waartoe Winterswijk nu behoort, een genealogische primeur. Op de website is een enorm Achterhoeks genealogisch bestand te vinden, de z.g. Collectie Das.
Wel jammer dat je in pdf-bestanden moet zoeken. Een groot deel van de stambomen van families uit Winterswijk en wijde omgeving is ook opgenomen in het bestand van Yvette Hoitink, dat gemakkelijk doorzoekbaar is.

Genealoog Bob Coret vraagt zich af waarom dit bestand op een site van een bibliotheek staat. Waarom niet op de site van een archief, CBG, vereniging als NGV of HCC of genealogische website als Genealogie Online. Deze partijen hebben naar zijn mening kennis om dit soort gegevens te ontsluiten.
De al genoemde Yvette Hoitink, zelf zeer deskundig op het terrein van de genealogie, dient hem van repliek: ‘Het is heel toepasselijk dat deze collectie op de website van de Winterswijkse bibliotheek staat. De Winterswijkse huisarts Das heeft een kopie van zijn collectie aan de bibliotheek nagelaten. Dat was het begin van een enorme genealogische collectie in de OB Winterswijk. Toen het lokale gemeentearchief overging naar het streekarchief in Doetinchem zijn er microfiches gemaakt van de burgerlijke stand en bevolkingsregisters en zijn die ook in de bibliotheek beschikbaar gesteld. In de bibliotheek is ook het Historisch Informatiepunt gevestigd, waar een archivaris spreekuur houdt. Als je onderzoek doet naar Winterswijkse families is de bibliotheek Winterswijk dus DE plek om te zijn.’

Toen ik deze blog begon kon ik mij voorstellen dat er vanuit de wereld van het ‘erfgoed’ verbaasd gekeken zou worden. Het is alsof je onder iemands duiven zit te schieten. Maar de Overijssel-Collectie van de OBD bestaat al 50 jaar. Al tientallen jaren wordt alles aangeschaft wat er verschijnt. In de jaren 70 en 80 werd een grote audiovisuele collectie opgebouwd – we hadden zelfs een eigen filmploeg. Archieven waren nog naar binnen gericht. Dat laatste is nu veranderd. Onze avm-collectie is via een tussenstap bij het Historisch Centrum Overijssel terecht gekomen. Maar we hebben nog steeds een complete uitleenbare regionale collectie. De bibliotheek Enschede heeft een prachtige Twente-collectie. Daar mag je dan toch mee aan de weg timmeren? Buiten de provincie zijn er nog veel meer voorbeelden, veel bibliotheken bezitten een Historisch Informatiepunt. De collecties van bibliotheken, archieven en andere erfgoedinstellingen kunnen wat mij betreft naast elkaar bestaan. Het publiek kan gebruik maken van de voordelen die elk van deze instellingen kan opleveren. Bij de archieven vind je deskundigheid en kun je met een onderzoek de diepte in gaan. De bibliotheek is laagdrempelig en - na de sluiting van de postkantoren – het meest bezochte openbare gebouw en het materiaal is grotendeels uitleenbaar.

Geen opmerkingen: