woensdag 22 april 2009

“Oerend hard”, boek over Marti ten KateHet is geen ‘gewoon’ boek, dat Marti ten Kate en Rob Weeda hebben samengesteld. Behalve veel foto’s bevat Oerend hard ook aantekeningen uit zijn dagboek, uitslagenlijsten en krantenknipsels. Tussendoor loopt een chronologisch verhaal over zijn hardloopcarrière en in de kantlijn een parallel lopende tijdlijn met gebeurtenissen en feiten op het gebied van nieuws, sport en muziek.
Marti ten Kate is een hardloper, die verschillende disciplines binnen het hardlopen beheerste, maar op zijn sterkst was in wedstrijden tussen de 10 km en de halve marathon. Behalve door zijn snelheid viel hij op door zijn onafscheidelijke zonnebril en typische loopstijl.
Na het lezen van het boek, waarin veel inside-informatie te vinden is, heb ik op de televisie de marathon van Rotterdam met andere ogen dan gewoonlijk bekeken. Ik wist niet dat marathonlopers zo diep kunnen gaan dat ze door de schade aan hun lichaam nooit meer een bepaald niveau kunnen halen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de onder extreme omstandigheden (hitte, slechte luchtkwaliteit) gelopen EK marathon in Split in 1990 met de top 10 van die dag. Zo staan er meer opmerkelijke gegevens in het boek.
Kijk hier voor een verslag van de presentatie van het boek, waarbij veel topatleten uit het gouden tijdperk van Ten Kate aanwezig waren.

Zie ook de biografie over Marti ten Kate op Wie is wie in Overijssel.

Geen opmerkingen: