dinsdag 21 april 2009

(Oud)-Zwollenaren opgelet! 23 april bij HCO: Zwolle in de Tweede Wereldoorlog

Zojuist ontving ik een persbericht van het HCO:

Historische foto- en filmbeelden van Zwolle in de Tweede Wereldoorlog
Op donderdagavond 23 april geeft Paul Harmens, collectiebeheerder van de stichting ‘Zwolle 1940-1945 in het Historisch Centrum Overijssel een lezing over Zwolle in de Tweede Wereldoorlog. De collectie ‘Zwolle 1940 – 1945’ telt zo’n 800 foto’s. Harmens heeft het afgelopen jaar weer verschillende nieuwe foto’s aan de collectie kunnen toevoegen. Hij zal voor de pauze de foto’s laten zien en deze met feiten en anekdotes uitgebreid toelichten. Wat is er precies gebeurd, waar is de foto genomen? Hoe ziet dezelfde locatie er nu uit? Vragen waar hij zoveel mogelijk een antwoord op zal geven.

Na de pauze wordt de film 'Zwolle in oorlogstijd, 1937-1945' vertoond. Het betreft een compilatie van origineel en uniek filmmateriaal van particulieren, het Polygoonjournaal en propagandamateriaal. De film bestaat uit 3 delen. Deel 1 loopt van 1937 tot de bezetting, waarin u o.a. het spoorcomplex, de markt en het Kleine Veer bij Oldeneel ziet. Maar ook bijvoorbeeld de optocht ter gelegenheid van de geboorte van prinses Irene op 5 augustus 1939.
Daarna volgen filmfragmenten over de bezetting met de beelden van 10 mei 1940 als Duitse soldaten het centrum van Zwolle binnenmarcheren, maar ook met de verwoesting van de treininfrastructuur rond Zwolle. U ziet ook delen van de kampioenswedstrijd voetbal tussen PEC en Vitesse in Apeldoorn in 1941.
Deel 3 begint uiteraard met de bevrijding van Zwolle door de Canadese troepen op 14 april 1945 en de bevrijdingsfeesten die in de maanden daarna volgden. Tot slot ziet u de opening van de spoorbrug bij Zwolle op 2 mei 1946.

De avond begint om 20.00 uur en zal rond 22:00 uur afgelopen zijn. De toegang is gratis. Wij raden u aan om op tijd te komen, want het aantal plaatsen is beperkt. Helaas is reserveren niet mogelijk.


Foto: Bom verwoest huizen in de Anjelierstraat op 28 april 1941

Voor wie dit bericht te laat komt. Bij het HCO vinden regelmatig lezingen en historische avonden plaats. Kijk op de website van het HCO.

Geen opmerkingen: