zondag 28 juni 2009

Database historische nieuwsfoto’s: NUentoen.nlHistorische nieuwsfoto's van allerlei gebeurtenissen zijn sinds vrijdag te zien op NUentoen.nl, een website die bezoekers toegang geeft tot beelden uit de archieven van onder meer het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), het Spaarnestad Fotoarchief en het Joods Historisch Museum.
Op de site, een initiatief van nieuwssite NU.nl en BankGiro Loterij, is precies te zien wat er op dezelfde dag in het verleden gebeurde. Ook kunnen bezoekers zelf zoeken in tijdslijnen.

Bezoekers kunnen ook zelf foto's aan de site toevoegen. Zo ontstaat een combinatie van persoonlijk materiaal en beeld uit gerenommeerde fotoarchieven.

Tot zover het persbericht van afgelopen vrijdag dat al op diverse weblogs en websites werd gepubliceerd.

Met gericht zoeken via bijvoorbeeld de Beeldbanken Startpagina zijn natuurlijk al heel veel van dit soort foto’s te vinden. Voegt Nuentoen.nl iets extra’s toe? In ieder geval twee dingen: het zoeken op datum en het zelf kunnen toevoegen van foto’s.

Enkele opmerkingen mijnerzijds:
• je kunt zoeken naar foto’s van gebeurtenissen die op een bepaalde datum plaatsvonden, b.v. op 28 juni
• zoeken op jaar kan ook. Dat levert 1 treffer op – alle foto’s van 1988 krijg je niet bij elkaar. Er wordt wel verwezen naar foto’s uit dezelfde rubriek, niet naar foto’s uit hetzefde jaar
• op dit moment (28 juni) zitten er 953 foto’s in het bestand, verdeeld over 17 rubrieken – niet al te veel dus
• 27, 28 juni levert een aantal treffers op, maar 26 januari geen enkele van die datum. Het lijkt erop dat het fotobestand per dag wordt aangevuld. Over een jaar moet dat al heel wat meer foto’s opleveren.

Ik zal binnenkort eens proberen wat (rechtenvrije) foto’s te uploaden afkomstig uit onze collectie geïllustreerde weekbladen. Ik ben benieuwd of dat ook door anderen wordt gedaan, want daar staat of valt het succes van deze website mee.

Geen opmerkingen: