dinsdag 9 juni 2009

Fotowedstrijden: landschappen, museumobjecten

Wie van fotograferen houdt en zijn of haar talent op dit gebied wil meten met anderen kan meedoen aan twee fotowedstrijden. Daarbij is er de keuze tussen buiten en binnen, resp. landschap en objecten.

12 Landschappen fotowedstrijd
De wedstrijd wordt georganiseerd door 12 natuurbeschermingsorganisaties, voor elke provincie één. Voor Overijssel is dat Landschap Overijssel.
De fotowedstrijd loopt tot en met 30 augustus 2009
Lees hier alles over de wedstrijd, voorwaarden, tips, prijzen etc.Wiki Loves Art: Fotoproject in Nederlandse musea
Wiki loves art/NL heeft een fotowedstrijd voor amateurs bedacht om objecten uit Nederlandse kunstcollecties te fotograferen. Doel is om de digitale online encyclopedie Wikipedia te voorzien van flink wat beeldmateriaal. Meer dan dertig musea, verspreid over het land doen mee met het 'Wiki'-evenement.
Wikipedia stelde vast dat het in zijn bestanden heel weinig vrije beelden heeft uit Nederlandse kunstcollecties. Het wil, met hulp van amateurfotografen, zijn digitale encyclopedie 'verrijken met beelden van ons cultureel erfgoed'.
Creative Commons Nederland nam het initiatief tot de fotowedstrijd. "Het gaat ons, Erfgoed Nederland en de musea er om, de bezoekers een grotere rol te laten spelen. Wij kunnen zo de artikelen op Wikipedia beter illustreren. De museumbezoekers betrek je zo meer bij wat de musea in huis hebben. En de lezers van de artikelen op Wikipedia krijgen meer informatie en raken vast geïnteresseerd in de rijke museumcollecties."
In Overijssel doen twee musea mee, het Rijksmuseum Twente, dat wel een lijst met te fotograferen objecten heeft opgesteld, en TwentseWelle, dat de bezoeker alle vrijheid geeft en zo hoort het ook.

Deelname aan het project kan nog tot en met 30 juni. Er zijn 10 prijzen te verdelen.
Zie verder de website.


Foto: De eerste ingezonden foto voor WikiLovesArt

Geen opmerkingen: