dinsdag 2 juni 2009

Generaties met elkaar in gesprek


De atletiekploeg van Daventria bij de Singelloop in 1939. Foto: www.deventerinbeeld.nl

Ingekomen bericht

De komende weken gaan ze intensief met elkaar in gesprek: leerlingen van de Montessorischool en oudere inwoners van Deventer. Aan de hand van oude foto’s van de website www.deventerinbeeld.nl duiken de kinderen in de geschiedenis van hun eigen straat, buurt en stad. Zij krijgen daarbij uitleg van hun oudere gesprekspartners.

De gesprekken vinden plaats in het kader van het project ‘Generaties Communiceren’ van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB). Doel van het project is vooral om kinderen inzicht te geven in de geschiedenis van hun leefomgeving. Zij worden daarbij geholpen door ouderen, die die geschiedenis zelf beleefd hebben.

De foto’s uit deventerinbeeld.nl zijn verdeeld in vier thema’s: beroepen, sport, school en verkeer. De historische afbeeldingen roepen bij ouderen allerlei herinneringen op, die ze delen met de basisschoolleerlingen. De jeugdige onderzoekers zijn afkomstig uit de groepen 6 tot en met 8 van de Montessorischool die momenteel haar tijdelijk onderkomen heeft in de oude Vrouwenarbeidsschool aan de Diepenveenseweg.

Aan de hand van de gesprekken gaan de leerlingen aan de slag met het maken van collages, foto’s en filmpjes. Deze werkstukken worden op een later tijdstip in de school en bij Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek aan het Klooster in Deventer gepresenteerd.

Geen opmerkingen: