donderdag 25 juni 2009

Koninklijke Bibliotheek twee keer in het nieuws

De bibliotheek in het Journaal. Dat zien we niet vaak. Gisteren echter wel: de Short Title Catalogue Netherlands (STCN) werd na 27 jaar door de KB opgeleverd. Het STCN-bestand bevat ruim 190.000 titels en meer dan 300.000 exemplaren van tussen 1540 en 1800 in Nederland gedrukte boeken (ongeacht de taal) en buiten Nederland gedrukte Nederlandstalige boeken (Belgische uitgezonderd). De STCN is samengesteld door de Koninklijke Bibliotheek op basis van belangrijke collecties in binnen- en buitenland.


Eén van de titels die ook bij de OBD aanwezig is.

Even gecheckt wat betreft Overijssel. 2782 in Deventer gedrukte boeken uit de periode 1540-1800, worden in de catalogus vermeld, 1034 in Zwolle gedrukt , 634 in Kampen, 80 in Steenwijk, 27 in Hasselt en de overige plaatsen (heel Twente bijvoorbeeld) zijn te verwaarlozen. Voor de ingewijde is dit geen verrassing. Ook wat geografische aanduiding (plaats als onderwerp) is Deventer koploper (100x), Zwolle en Kampen beiden 44x. Dat is ook het mooie van deze catalogus. Je kunt op vele manieren zoeken in de catalogus, behalve op auteur, titel, alle woorden, ook op plaats van uitgave, taal, locatie en nog veel meer.
Het trefwoord reisverhalen levert liefst 4094 treffers op. Het gaat hier niet alleen om reisverhalen in de strikte zin van het woord, maar er zitten ook veel plaatsbeschrijvingen en andere topografische werken bij.

Vorige week was er ook al nieuws. De KB presenteerde een nieuwe manier van zoeken op haar website www.kb.nl waarmee men niet alleen integraal door verschillende KB-databases zoekt, maar vervolgens ook door die van andere instellingen.De nieuwe zoekfunctie is bedoeld om de collectie van de KB toegankelijker te maken voor mensen die hier nog niet bekend mee zijn. Na het opgeven van een of meer woord(en) komen de zoekresultaten in beeld. Deze zijn verdeeld over vijf tabbladen: boeken, tijdschriften, kranten, beeldmateriaal en KB-website. Via een link komt de bezoeker naar een ander scherm waar te zien is waar het gevraagde object elders te verkrijgen is. Tegelijkertijd worden bezoekers op basis van de gekozen zoektermen geattendeerd op andere interessante collecties.

Geen opmerkingen: