vrijdag 3 juli 2009

Nationaal Historisch Museum: Kies de meest inspirerende Nederlander

Het Nationaal Historisch Museum roept het publiek op suggesties te doen voor de samenstelling van de portretgalerij van het nieuwe museum. Bij wijze van een verkiezing worden we uitgenodigd onze inspiratiebron aan te dragen als nieuwe bewoner van de galerij van het NHM.
Op de site jijmaaktgeschiedenis kun je aangeven welke persoon jij belangrijk genoeg acht. Naast de verkiezing voor de portretgalerij kan men op jijmaaktgeschiedenis terecht voor de NHMblog en informatie over het museum.


Grootste Overijsselaar: Willem Kolff

Het heeft een beetje weg van de verkiezing van de Grootste Nederlander aller tijden in 2004. Wie weet nog wie dat geworden is? Zelf was ik mede-organisator van de verkiezing van Grootste Overijsselaar in 2005. Zoals de organisator van een wielerwedstrijd altijd blij is met een grote naam als winnaar, zo waren wij blij met Willem Kolff als Grootste van Overijssel. De uitvinder van de kunstnier was toen zeker niet bij iedereen bekend, maar in de internationale wetenschappelijke wereld was hij dat wel degelijk en was hij onderscheiden met vele prijzen. Toch liet hij, al sinds 1950 in de Verenigde Staten wonend, weten verguld te zijn met zijn uitverkiezing in de provincie waar hij zijn carrière begon. Zo kwam het uiteindelijk goed bij deze verkiezing, want het had ook anders kunnen aflopen. Herman Finkers had ook zomaar kunnen winnen. Niets ten nadele van Herman, integendeel, maar waarschijnlijk had hij de prijs niet eens in ontvangst willen nemen. De verkiezing was namelijk niet bedoeld als populariteitspoll maar had als voornaamste doel de aandacht te richten op de Overijsselse geschiedenis en om historische figuren uit Overijssels verleden aan de vergetelheid te onttrekken.

Ook de actie rond de portretgalerij krijgt te maken met minder serieuze inzendingen. Ik heb echter nergens kunnen vinden dat men heeft vastgelegd dat de meest gekozen personen ook worden opgenomen in de portrettengalerij. Het NHM trekt met deze ‘verkiezing’ de aandacht voor de geschiedenis van Nederland en voor zichzelf. En het is best aardig af en toe eens te kijken hoe de stand is.

Geen opmerkingen: