woensdag 5 augustus 2009

Historie van de tabaksindustrie in OotmarsumOotmarsum is één van de oudste plaatsen van Twente en was lange tijd ook één van de belangrijkste. Bij de aanleg van spoorlijnen werd Ootmarsum vergeten en werd het een slapend stadje. Na een grondige renovatie en restauratie van het stadscentrum is het nu een toeristische trekpleister. Door de slechte verbindingen werd er weinig industrie gevestigd in Ootmarsum. Een uitzondering vormde de tabaksindustrie. Ootmarsum telde opmerkelijk veel tabaksfabrieken en sigarenmakerijen en de laatste nog zelfstandige tabaksfabriek in Nederland (Heupink & Bloemen) staat in Ootmarsum.

Het 240 pagina’s dikke Historie van de tabaksindustrie in Ootmarsum, uitgegeven door de Ben Morshuis Stichting en geschreven door Ben Morshuis, Harrie Oude Elberink en Hans Bolscher, gaat achtereenvolgens over de tabaksteelt en –verwerking in het algemeen, alle sigaren- en tabaksfabrieken die Ootmarsum ooit gekend heeft, de detailhandel (sigarenwinkels e.d.), reclame, de merken, uitdrukkingen en gebruiken, een lijst van alle sigarenmakers en bedrijven in Ootmarsum en een aantal uitvoerige interviews.
In deze interviews komt niet alleen alles aan bod wat met de tabaksindustrie te maken heeft, maar ook het dagelijks leven tot honderd jaar terug wordt besproken.

Kortom: het boek is interessant voor Ootmarsummers die in de geschiedenis van hun woonplaats zijn geïnteresseerd, voor degenen die meer willen weten over de geschiedenis van de tabaksindustrie in het algemeen en voor geneaologen, vanwege de grote hoeveelheid namen en bijzonderheden die vermeld worden.

Geen opmerkingen: