zaterdag 26 september 2009

Nieuw weblog: Overijssel - Plaatsbeschrijvingen 1880-1930



‘Digitaliseren’ door middel van een weblog. Al eerder vertoond? Ja. En er zijn vast nog wel meer voorbeelden. Maar meestal kiest een instelling voor een andere methode om bijzonder bezit op internet te zetten. Overijssel – Plaatsbeschrijvingen 1880-1930 moet een weblog worden waarop geïllustreerde gidsen van Overijsselse plaatsen of regio’s of tijdschriftartikelen met plaatsbeschrijvingen uit de periode 1880-1930 integraal worden weergegeven. De keuze voor een weblog is een beetje uit nood geboren. (Dure) scanapparatuur bezit de OBD niet en ook niet de uren/geld om het werk uit te (laten) voeren. Behalve een eenvoudig en goedkoop scanapparaat heb je voor een weblog niets nodig en wat betreft de uren: een weblog is toch vooral vrijetijdswerk.
Er blijken ook voordelen te zitten aan een weblog: je kunt allerlei informatie (links, kaarten, afbeeldingen) toevoegen. Natuurlijk is deze oplossing alleen geschikt voor kleinschalige projecten. Voor grote digitaliseringsprojecten kun je beter op de gebruikelijke wijze te werk gaan.
Twee geïllustreerde gidsen zijn nu ‘gedigitaliseerd’, een gids van 1897 over Hengelo en omgeving en een gids over Denekamp (1910) – een gids over Deventer (1890) volgt binnenkort. Het streven is circa twee gidsen per maand op het weblog te plaatsen.

2 opmerkingen:

Grietje Keller zei

Ik heb het idee dat een weblog beter door google gevonden wordt, dan database-achtige structuren van een instituut op de eigen website. Dus dat pleit zeker voor een weblog.

Hoe goed bezocht wordt de blog 'plaatsbeschrijvingen'? En zijn er reacties?

Transisalania en Varia zei

Klopt helemaal wat je beweet over vindbaarheid door Google.
Aantal bezoekers van 'plaatsbeschrijvingen' is nog matig (niet boven de tien), en er zijn nog geen reacties. Maar we zijn net begonnen.