woensdag 27 januari 2010

Film over vuurwerkramp ‘Mijn Enschede’ van Astrid Bussink op 3 februari in premièreDe Eibergse cineaste Astrid Bussink, tegenwoordig inwoonster van Amsterdam, woonde in mei 2000 in Enschede, waar ze aan de AKI studeerde, in een studentenhuis aan de Stroinksbleekweg, middenin Roombeek waar op 13 mei vroegtijdig vuurwerk tot ontploffing kwam. Wat er van haar huis en omgeving over bleef is hier te zien (klik op 'Mijn Enschede'- pictures). Enige tijd geleden vatte ze het plan op een film te maken over de vuurwerkramp, om ‘met de ramp in het reine te komen’ en omdat tal van vragen over en hoe en waarom van de ramp onbeantwoord zijn gebleven. Ze is tijdelijk weer in het nieuw opgebouwde Roombeek gaan wonen tijdens het maken van de film. Uiteraard worden de vragen niet beantwoord, maar de ramp wordt in de film, die vooral beelden en interviews bevat, wel van alle kanten belicht.

De première van de film is op 3 februari tijdens het Filmfestival in Rotterdam. Op 13 mei, precies 10 jaar na de ramp, zal de NPS de film op de televisie uitzenden.

Kijk hier voor een recent interview van Mieke Spaans met de filmmaakster in het radio-magazine OBA-live dat wordt uitgezonden vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
Over haar recente verblijf in Enschede schreef Astrid Bussink een column.
Een interview in het RTVV-Oost radioprogramma Het Overijssels Hart is hier te beluisteren.

Geen opmerkingen: