woensdag 17 februari 2010

Biografisch Portaal van Nederland online



Vanmiddag heeft Alexander Rinnooy Kan de website Biografisch Portaal van Nederland ‘gelanceerd’.

Het Biografisch Portaal van Nederland is een digitale toegang tot verspreid gepubliceerde informatie over bekende en minder bekende personen uit de Nederlandse geschiedenis, van de vroegste tijden tot heden.

In het Biografisch Portaal worden bestaande (gedrukte én digitale) collecties en databanken opgenomen die biografische informatie bevatten over de bewoners van Nederland van de vroegste tijden tot heden. Onder ‘Nederland’ wordt – voorlopig – verstaan: het gebied dat tegenwoordig binnen de staatkundige grenzen van Nederland ligt plús die gebieden die in het verleden (en alleen voor die periode) koloniaal bezit van Nederland waren. Onder ‘bewoners’ wordt verstaan: mensen die in Nederland zijn geboren (ook als ze elders actief zijn geweest) én niet-Nederlanders die in Nederland actief zijn geweest. Er is wel een beperking: om in aanmerking te komen voor opname in het Biografisch Portaal moet men overleden zijn.

Het Biografisch Portaal van Nederland is een samenwerkingsproject van tien wetenschappelijke en culturele instellingen.

Voor meer achtergrondinformatie zie o.a. de website van de Wereldomroep en het Reformatorisch Dagblad.

Interessant zijn meningen over dit portaal. Lees wat De Digitale Archivaris Christian van der Ven en Luud de Brouwer van het Regionaal Archief Tilburg er over geschreven hebben.

1 opmerking:

marcel350 zei

En waar is de minst omstreden bron voor mensen uit Overijssel in dit nieuwe portaal?
Hebben ze daar nog nooit gehoord van wieiswieinoverijssel.nl?