maandag 22 februari 2010

Gouwe Buurt in Lutten zet historie panden op internet



Veel buurten hebben een eigen website. Vaak ook is er aandacht voor een korte geschiedenis van de buurt. De buurtvereniging van de Gouwe buurt in Lutten bij Hardenberg gaat een stap verder. Alle woningen, boerderijen en andere panden zijn op een plattegrond aan te klikken. Per gebouw wordt een beschrijving getoond, die zowel foto’s als tekst bevat. Ook de (voormalige) bewoners worden vermeld. Er is wel verschil: van sommige panden zijn alleen foto’s beschikbaar, maar over de meeste is uitgebreide informatie beschikbaar. Vooraf zijn interviews gehouden met (oud)-bewoners. De redactie hoopt op nog meer aanvulling van de bewoners en van oud-bewoners.

Vroeger was dit gedeelte het centrum van Lutten aan de Dedemsvaart, nu vormt het de westflank van het lintdorp. Het kanaal werd hier vroeger druk bevaren door binnenschippers die bij 'Schrijvers brug' afbogen richting De Krim.Er was veel middenstand en ook het eerste postkantoor van Lutten stond hier. Villa Eikenoord vormt het middelpunt van de buurt (no. 46 op de plattegrond) en aan de bewoners van deze villa, de huisarts Gouwe heeft de buurt haar naam te danken.



Misschien niet spectaculair, er zijn meer voorbeelden bekend van een buurt- of dorpsgeschiedenis op internet, bijvoorbeeld in de vorm van een wiki, maar toch een mooi initiatief. Er zijn de laatste jaren alleen in Overijssel al tientallen boeken verschenen over buurten, waarbij per woning of ander gebouw uitgebreide informatie wordt gegeven. Toch moet men zich beperken in een boek. Een website kan blijven groeien, nieuwe foto’s en teksten kunnen worden toegevoegd.

1 opmerking:

Webbeheerder gouwebuurt.com zei

Website url gewijzigd in www.gouwebuurt.com