dinsdag 23 februari 2010

Heruitgave ‘Weghwyser door de Provintie van Overyssel’

De Deventer Athenaeumbibliotheek bestaat 450 jaar en is daarmee de oudste stadsbibliotheek van Nederland. Het hele jaar door zijn er activiteiten rond het jubileum. De aftrap was afgelopen donderdag – het was er zo druk, dat de meeste gasten moesten staan. Kwamen zij voor een gratis exemplaar van Weghwyser door de Provintie van Overyssel? Vast niet alleen daarvoor. Toch is voor de meeste aanwezigen deze ‘reisgids’ uit de 18e eeuw een mooie aanwinst voor hun boekenkast. Slechts twee exemplaren van dit zeldzame boekje zijn nog beschikbaar in een openbare collectie, allebei bij Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB).De oorspronkelijke Weghwyser, uitgegeven in 1724 door de Deventer drukker Jan de Lat, bevatte een ‘Korte Beschryvinge’ van de provincie Overijssel, geschreven door de toen al overleden Wilhelm Nagge, ook een aantal kleine kaarten van de hand van de belangrijke Overijsselse kaartenmaker Nicolaas ten Have en ook een afstandstabel.
Uiteraard is dit alles opgenomen in de herdruk. De ‘Korte Beschryvinge’ is echter letterlijk voorzien van kanttekeningen (naast de oorspronkelijke tekst geplaatst) ter verduidelijking van de uit 1648 stammende tekst.
Stadshistoricus Clemens Hogenstijn heeft daarnaast inleidingen toegevoegd over het ontstaan van Overijssel uit de Stichtse Landsheerlijkheid, over Wilhelm Nagge en Nicolaas ten Have. Interessant is ook het chronologisch overzicht van de publicaties van de geschriften van Wilhelm Nagge.


Afbeelding: één van de vele ten Have-kaarten (niet uit het boek)

1 opmerking:

Hans Gloerich zei

Als verre nazaat van Jan de Lat doet het mij veel genoegen dat er een facsimile-uitgave van een van zijn 'producten' is verschenen.
Weet u misschien waar en wanneer Jan de Lat geboren is en hoe zijn loopbaan als drukker er uitzag?

Met vriendelijke groet,

Hans Gloerich
Driebergen