woensdag 17 maart 2010

Deventer Boekenstad van Nederland: nieuwe website van SABStadsarchief en Athenaeumbibliotheek viert dit jaar het 450-jarig bestaan van de Athenaeumbibliotheek, de oudste stadsbibliotheek van Nederland. De aanwezigheid van deze bibliotheek in een stad die een lange drukkerstraditie kent moest wel leiden tot een collectie met een keur aan bijzondere Deventer drukken.
Op de website Deventer Boekenstad staat het bezit aan Deventer drukken vermeld; het zijn er 866. Enkele tientallen van de meest zeldzame en bijzondere werken zijn gedigitaliseerd en te bekijken bij de rubriek Topstukken.
Rond de ontsluiting van dit boekenbestand op internet is een en ander toegevoegd met behulp van de kennis/bestanden die bij de SAB aanwezig zijn, zoals:
- een lijst van Deventer auteurs met biografische en bibliografische informatie
- informatie over alle Deventer drukkers
- een boekhistorische stadswandeling
- gedigitaliseerde knipsels en andere informatie over een vijftal Deventer schrijvers, literatoren, publicisten: L.A.J. Burgersdijk, Johannes van Vloten, J.A. Rispens, J.C. van Slee, Herman Korteling

Een leuke persoonlijke verrassing is dat mijn oom Ary Peters en zijn schoonzus Rie Peet ook in de lijst met Deventer schrijvers opgenomen zijn. Dat je dat niet meteen verwacht zegt iets over de volledigheid van de database, waarin iedereen is opgenomen die op een bepaald niveau gepubliceerd heeft.

De geschiedenis is nu vastgelegd, benieuwd of de huidige Deventer schrijvers als b.v. Almar Otten en Harry Oltheten (die niet genoemd wordt) nu ook gevolgd gaan worden.

Geen opmerkingen: