donderdag 22 april 2010

Eenmaal zullen wij de kampioen zijn, FC Twèèèhènte, FC Twèèèhente


Foto: Kampioenselftal Sportclub Enschede 1926

Als Tukker ben ik uiteraard Twente-supporter en óók Heracles supporter. Als inwoner van Borne woon ik er precies tussenin. Ik ging vaak naar Twente in de tijd van Epi, Théééooo, Dick, Kick, Kalle, Eddy ‘de Keu’, Benno, Willem, Isy, Jan, Cees. Later fietste ik regelmatig naar het stadion aan de Bornsestraat om de Heraclieden aan te moedigen. Ik heb nooit begrepen hoe je als Tukker supporter van die over het paard getilde Ajax-vedetten kunt zijn.

In het seizoen 1968/1969 leek FC Twente kampioen te worden. Ik heb dat jaar Twente in het Diekman Ajax zien verslaan met 5-1 (3x Dick van Dijk, 2x Theo Pahplatz). De misser voor open doel van Achterberg bij Ajax-uit en interne conflicten (het Ruhpolding-incident) waren de oorzaak van slechte resultaten in de laatste wedstrijden van dat seizoen.

Toch is in Enschede al eens een Nederlands kampioen gehuldigd: Sportclub Enschede, de voorloper van FC Twente, in 1926. In onze collectie bevindt zich het kampioensnummer 1925-1926 van Sportclub Enschede, waaruit de hierboven afgebeelde foto afkomstig is. Het kampioenselftal bestond uit Henk de Wit (keeper), Jan Stuve (linksback), Henny Hagels (rechtsback), Jan Damstra (spil), Hemmy Veldkamp (rechtshalf), Karel Veldkamp (linkshalf), Gerrit Nagels (rechtsbuiten), Jan Frölich (rechtsbinnen), Herman Wevers (centervoor), Johan de Boer (linksbinnen), Gerrit Grobben (linksbuiten). De spelers hadden nog een vaste en duidelijke positie. Spelen in een ruit met de punt naar voren en al dat gedoe bestond nog niet.

VPRO Geschiedenis heeft een dossier Wordt FC Twente kampioen? aangemaakt met filmbeelden van de kampioenswedstrijd uit 1926.

Elk voordeel heb ze nadeel, zei Barcelona- en Feyenoord-speler Johan Cruijff. Mocht het niet lukken in Breda om van het opgefokte NAC te winnen, dan hebben we ons clublied nog, dat dan niet vervangen hoeft te worden.

1 opmerking:

Robert zei

In het komend nummer van MijnStadMijnDorp ook enige aandacht voor Sportclub Enschede.