zondag 9 mei 2010

Erelijst Gevallenen 1940-1945

4 en 5 mei zijn alweer bijna vergeten. Het nieuws wordt nu beheerst door totaal andere zaken: de val van de euro, de verkiezingen en veel mensen denken natuurlijk al vooruit, aan een lange warme zomer, vrije dagen, vakantie.
Kom ik nog aanzetten met een website Erelijst Gevallenen. Maar ja, ben weer eens druk geweest en zag nu pas de berichten hierover via RSS. Dus hierbij alsnog:De Erelijst van Gevallenen 1940-1945 is een bestaand document dat sinds 1960 in de hal van ingang Binnenhof 1a van de Tweede Kamer ligt. Dit document bevat de namen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog als militair of als verzetsstrijder voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen. Iedere dag wordt door een medewerker van de Tweede Kamer een pagina omgeslagen, zodat voor het publiek nieuwe namen te zien zijn.

Op dit moment zijn er in de Erelijst ongeveer 18.000 namen opgenomen. Het bestand is samengesteld uit vijf groepen.
• Militairen van de Koninklijke Landmacht
• Officieren en manschappen van de Koninklijke Marine
• Bemanningsleden van Nederlandse koopvaardijschepen
• Militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en leden van het Indisch verzet
• Verzetsdeelnemers in Nederland

Erelijst nu gedigitaliseerd
Het NIOD heeft besloten het document te digitaliseren en online te publiceren. In opdracht van de Tweede Kamer en het NIOD is een website gebouwd waarop iedereen de Erelijst kan raadplegen. Bezoekers kunnen wijzigingsvoorstellen, aanvullingen of opgaven via het contactformulier op de site indienen.

Je kunt bladeren door de lijst of uitgebreid zoeken, b.v. op geboorteplaats, plaats van overlijden of beroep. Ken je iemand uit de lijst of ben je onder de indruk van het verhaal achter de persoon, kun je een bloemetje achterlaten.

Archivaris Christian van der Ven merkt terecht op dat het bestaan van sociale media aan de makers van de site voorbij is gegaan. Het zou natuurlijk van deze tijd zijn wanneer je herinneringen, foto’s etc. aan de namen kunt toevoegen. Lees wat hij hierover zegt en tot welke reacties dat leidt.

Geen opmerkingen: