zondag 6 juni 2010

Beleef de IJsselOver elke rivier zijn in de loop van de jaren boeken verschenen. Over de IJssel zijn het er wel opvallend veel. Maar het is dan ook de mooiste rivier van Nederland, althans volgens fotograaf Paul van Gaalen, auteur van Beleef de IJssel. Waarom? Omdat industrie vrijwel ontbreekt langs de oevers van deze relatief korte rivier – behoudens wat restanten van voormalige steenfabrieken, maar die misstaan niet. Omdat er nog echte bochten in de rivier zitten, de uiterwaarden gevarieerd zijn en soms hoge natuurwaarden bezitten. En vooral vanwege de rij van oude Hanzesteden met prachtige rivierfronten.
Genoeg stof voor tientallen boeken over verschillende aspecten van de rivier en vanuit verschillende invalshoeken geschreven. Begin vorige eeuw al bracht Verkade het album met plakplaatjes De IJsel (toen nog met één s) van Jac. P. Thijsse uit. En alleen al in de afgelopen 5 jaar verscheen o.a.: De IJssel: levende rivier, Magie langs de IJssel, Hanzesteden aan de IJssel, De IJssel als strijdtoneel, Kunst langs de IJssel en nu dan Beleef de IJssel.

De teksten in het boek vertellen op bondige wijze over de flora en fauna, de historie van rivier en steden, de scheepvaart, maar het gaat duidelijk om de foto’s. 27 jaar lang heeft natuurfotograaf Paul van Gaalen de IJssel gefotografeerd, ook vanaf plekken waar een ‘normaal mens’ niet mag komen. Dankzij goede contacten met boswachters en beheerders lukte hem dat wel. Een boek vol schitterende foto’s is het resultaat.

Tot en met 5 september zijn foto’s van Paul van Gaalen te bekijken bij de tentoonstelling Beleef de IJssel in het Ecodrome.

Geen opmerkingen: