zaterdag 26 juni 2010

De O van Overijssel

Stichting Landschapstheater en Meer (SLeM)
De regelmatige bezoeker van het Oerolfestival op Terschelling kent de landschapstheater-produkties van Bruno Doedens en zijn SLeM, een losvast collectief van kunstenaars, schrijvers, locatietheatermakers, filmers, muzikanten, landschapsarchitecten etc. Overigens doet SLeM dit jaar voor het eerst in 5 jaar niet mee aan Oerol.
Een van de bekendere produkties van SLeM was Windnomaden, dat ook te gast was in New York. Een van de eerste experimenten vond plaats in Overijssel, waar in 2001 duizenden zonnebloemen van Heeten een Bloeiend Dorp maakten.


Windnomaden op het Oerolfestival 2009 (foto SLeM)

De O van Overijssel
De provincie Overijssel gunde SLeM de opdracht voor dit jaar een plan te maken voor een reeks van evenementen waarbij inwoners, cultuur en natuur met elkaar verbonden zouden moeten worden.



Cirkel
Binnen de grenzen van Overijssel werd de grootst mogelijke cirkel getrokken. Een vier meter hoge bol wordt – op 20 juni werd er gestart in Marle op Overijssels grondgebied aan de andere kant van de IJssel – over de cirkel geduwd, over wegen en paden en door weilanden die zo dicht mogelijk bij de cirkel liggen. Voor het verslag van dag tot dag kijk hier. Waar de cirkel is geprojecteerd is op deze kaart te zien.


Foto: Corine Ruigrok

Fietsroute
Tijdens de wandeling met de bol, worden markeringen aangebracht voor een fietsroute, die zo ontstaat in de vorm van een O binnen Overijssel. Op 11 juli is de wandeling voltooid en is de nieuwe fietsroute klaar en komt er ook een fietskaart beschikbaar.
De bedoeling is dat er tal van activiteiten langs de route worden georganiseerd – of dat ook gebeurt hangt af van lokale initiatieven.


Foto: Corine Ruigrok

5 september
Dit wordt de dag van de grote finale. Men hoopt op minimaal 100.000 bezoekers. (Een deel van) de route kan gefietst worden en langs de 130 km lange route is overal wat te doen. Eén groot provinciaal dorpsfeest moet het worden.

Tot slot: de O-bomen
In oktober zullen door kinderen op een aantal plekken langs de cirkel bomen geplant worden. ‘Groepjes bomen die bij groepjes mensen gaan horen die daarom altijd terug blijven komen naar ‘hun' stukje Overijssel’, aldus Bruno Doedens van SLeM. Ook hoopt hij dat de O van Overijssel in de toekomst een blijvend fenomeen zal blijken.

3 opmerkingen:

Hendrika zei

Een bijzondere vorm van een theatervoorstelling :~).

Transisalania en Varia zei

Kun je wel zeggen, ja. Zo'n kunstproject heeft altijd iets ongrijpbaars. Er zit een wereld aan ideeën achter maar hoeveel mensen krijgen dat mee....
Dan jouw weblog: van je prachtige foto's met weerbeelden zou je een mooi tastbaar boek kunnen maken. Ik zou het meteen kopen.

Hendrika zei

Kunst moet je verrassen.
Over dat boek: dat hebben anderen al veel beter gedaan :~): http://boerin.web-log.nl/koetjesenkalfjes/2009/12/hollandse-wolke.html. Ik heb natuurlijk wel het voordeel dat ik op het platteland mooie wolkenluchten aan zie komen, en wij zijn natuurlijk ook afhankelijk van het weer, dus kijk je automatisch iets vaker naar de lucht.