donderdag 3 juni 2010

Nederlandse VoornamenbankTussen 1880 en nu zijn er 500.000 verschillende voornamen geregistreerd, waaronder een groot aantal varianten. Bij de namen die vaker dan 5 keer voorkomen worden in de Nederlandse Voornamenbank allerlei gegevens getoond:
• een grafiek met de populariteit door de jaren heen vanaf 1880
• verspreidingsgebied: waar komt de naam het meest/ het minst voor
• de naamsverklaring

Een addertje onder het gras is dat het om de doopnamen gaat, dus de namen waarmee men bij de burgerlijke stand staat ingeschreven, niet om de roepnaam. De laatste tientallen jaren is de roepnaam weliswaar steeds vaker dezelfde als die waarmee men staat ingeschreven, maar dat was vroeger niet het geval.
Als voorbeeld mijn naam Tonny, voluit Antonie. De naam Tonny komt in het bestand 2482 keer voor (1648 x als jongensnaam, 834 x als meisjesnaam). Antonie komt zo’n 20.000 x voor. Toch komt Tonny als roepnaam veel vaker voor dan Antonie. Hetzelfde geldt voor Henk-Hendrik, Wim-Wilhelmus etc.

Henk & Ingrid populairder dan Johnny & Anita
Het ziet er goed uit voor Geert Wilders. De namencombinatie Henk & Ingrid, die symbool staat voor de ‘gewone Nederlanders’ komt 43.000 keer voor. Veel vaker dan Johnny & Anita (16.000 keer) uit de Vogelaarwijken. Friso en Fleur (12.000 keer) uit de villawijken zijn met minder in aantal, maar de opkomst is daar altijd veel hoger dan in de Vogelaarwijken. Het wordt spannend!

Andere websites op dit terrein

De meest voorkomende namen per provincie

De populairste kindernamen op dit moment

Nagekomen bericht van Bob Coret over een andere interessante lijst: 15 meest voorkomende namen per jaar tussen 1600 en 1949

4 opmerkingen:

Bob Coret zei

Nong een andere website op dit terrein:
15 meest voorkomende voornamen per jaar tussen 1600 en 1959

Hendrika zei

Een paar jaar geleden zag je regelmatig dat een kind in de officiële naam werd vernoemd - bijv. Hendrikus Jan - en als roepnaam Jordy, Youri of Stijn kreeg: dat vond ik altijd zo'n rare combinatie. Ik hou sowieso niet van die modenamen.

Transisalania zei

@Bob Coret: bedankt voor de aanvulling, mooie site!
@Hendrika: dan ben je ongetwijfeld ook trots op je eigen naam!

Hendrika zei

@Transisalania: jaaah, ik ben heel trots op m'n internetnaam :~) (http://boerin.web-log.nl/koetjesenkalfjes/2009/10/hendrika-1.html en http://boerin.web-log.nl/koetjesenkalfjes/2009/10/hendrika-2.html).