zondag 8 augustus 2010

Monumenten in Overijssel op DBNL

Al eerder besteedde ik aandacht aan DBNL, de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. De website bevat veel werken over Nederlandse taal en literatuur. De z.g. basisbibliotheek bevat zo’n duizend werken die als de sleutelteksten van de Nederlandse en Vlaamse cultuurgeschiedenis beschouwd worden. De site bevat literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën en portretten. Soms worden ook werken op de site gezet die buiten het gebied van de letteren of taalkunde vallen, zoals de Geschiedenis van de Techniek in Nederland, Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek, Wandelingen door Nederland van Jacobus Craandijk etc.



Deze maand zijn de volledige teksten en illustraties van de serie Monumenten in Nederland op internet gezet - 12 delen, waaronder Monumenten in Overijssel. Bijzonder omdat het om een recent, gedurende de laatste 20 jaar, verschenen serie gaat.
Jammer natuurlijk dat de teksten (behalve onder strikte voorwaarden) niet door iedereen mogen worden gebruikt of overgenomen. Het auteursrecht blijft van toepassing. Toch een mooie aanwinst binnen de digitale bibliotheek. Bibliotheken die met ruimtegebrek kampen en de hele serie bezitten, kunnen weer wat plek vrijmaken.

Geen opmerkingen: