zondag 15 augustus 2010

Willie Oosterhuis - Achter de deureWillie Oosterhuis hoort in het rijtje Mart Smeets, Johan Derksen, Jan Mulder. Je kunt hem niet luchten of zien, of je bent een fan. Er tussen in komt bijna niet voor. Misschien ben ik wel de uitzondering. Ik vond niet al zijn programma’s even sterk – maar ja, hij had nogal wat zendtijd te vullen. Maar ik kon genieten van zijn geheel eigen stijl van presenteren en van interviewen. Met een cameraatje ‘met de deur in huis vallen’ is een soort van televisie geworden dat hij bedacht heeft. Daarbij hele directe vragen stellen was soms confronterend, vaak ontsponnen zich prachtige dialogen. Opvallend daarbij was dat hij heel vaak de ‘gewone man of vrouw’ opzocht, waarbij hij graag dolde met de mensen, maar ze ook serieus nam, wanneer ze iets te vertellen hadden – dat zie je niet zo vaak op tv.

Naar Regiotap, het muziekprogramma van Willie, keek ik tijdens de eerste seizoenen graag. Er was variatie qua muziek, naast Nederlandstalig ook blues of andere muziekstijlen. En er was veel gekkigheid en humor, inclusief bizarre types als side-kicks.
Later ben ik afgehaakt – toen alleen nog artiesten optraden die het Volkse Nederlandse lied (zijn eigen woorden) ten gehore brachten. Dat is niet mijn muziek – geen waardeoordeel – smaken verschillen nou eenmaal. Willie werd allengs de Aanvoerder der Piraten, Jannes werd Piratenkoning en de door Willie gepresenteerde Mega Piratenfestivals trokken en trekken vele duizenden liefhebbers. Willie zocht erkenning voor het Nederlandstalige lied (al schrijft hij in zijn boek dat de teksten toch wel beter moeten kunnen). De liefhebbers, volgens hem vaak mensen met minder geluk, met minder talent, met minder mogelijkheden in het leven, hebben ook recht op een plekje onder de zon in het medialandschap. Om een lang verhaal kort te maken: TV Oost wilde een beetje van het door Willie geschapen imago af en wilde dus eigenlijk ook wel van Willie af. Wat zich daarbij allemaal afspeelde staat in Achter de deure.

Het fatale nieuwsbericht
Op zondagmiddag 13 december 2009 komt RTV Oost met een nieuwsbericht: ‘Faillissement Onze TV’. Een gebeurtenis die bij Willie in zijn hersens gekerfd staat, hij komt er in zijn boek voortdurend op terug. Na zijn vertrek bij RTV Oost was Willie met een compagnon de commerciële regionale zender Onze TV begonnen. Of de zaken nu niet of wel goed liepen, failliet was Onze TV niet. Wel op de dag na dit bericht. Investeerders trokken zich terug, afspraken vervielen, het nieuwsbericht deed zijn werk en zorgde ervoor dat het binnen korte tijd toch – door eigen toedoen – als een correct bericht beschouwd kon worden.
De maandag na de fatale zondag is Willie begonnen met het schrijven van een trilogie. De eerste twee deeltjes heb ik de afgelopen dagen gelezen. Deel 1 van Achter de deure, heeft de ondertitel ‘Moederliefde, Media-Maffia en Bekend Volk, deel 2 heeft als onderdtitel ‘Vaderschap, Bekend Volk en Verraad, het derde deel ‘Bekend Volk, Fraude en Loatgoan over zijn mislukte project Go Planet, verschijnt binnenkort. Zoals uit de ondertitels blijkt hebben de drie delen niet alleen het doel de recente teleurstelling van zich af te schrijven. Nee, hij blikt ook terug op zijn leven tot nu toe, schrijft over zijn ernstig zieke oude moeder, over de objectiviteit van de journalistiek, over zijn (soms ex-) vrienden, over zijn voormalige collega’s bij RTV Oost, over zijn relaties met artiesten (Bekend Volk), over de fouten die hij gemaakt heeft en de inzichten die hij verkregen heeft.
Jammer dat de drukproeven niet gecontroleerd zijn. De fouten die iedereen maakt wanneer je alles in een flow opschrijft, staan er nog in. Ach, Loatgoan, zou Willie zeggen.
Ik ga het derde deel zeker lezen!

1 opmerking:

Anoniem zei

Persoonlijk vind ik Willie Oosterhuis de grootste kwallebak die ik ooit heb meegemaakt, altijd in de belangstelling proberen te komen met zijn verschrikkelijke artestieke apenpakken.
Hij wil alleen maar in de belangstelling staan anders niets en alles wat hij aanpakt gaat falliet.
Nou gaat ie alle ellende ook nog eens in een boek uitbrengen, ik moet echt kotsen....schei er mee uit man en wordt toch vuilnisman dan kun je je fustraties van de wagen schreeuwen......