maandag 13 september 2010

Website Streekcultuur OverijsselVakantie voorbij en weer een volle mailbox. Nieuwe website over streekcultuur in Overijssel gelanceerd, lees ik. Lijkt me een geschikt onderwerp om de draad weer op te pakken.

Hieronder een deel van het persbericht van het KCO
Kunst & Cultuur Overijssel introduceerde op 7 september 2010, dé website over streekcultuur in Overijssel. De site is in opdracht van de provincie Overijssel ontwikkeld door KCO en biedt een compleet overzicht van alles wat er over streekcultuur in Overijssel te vinden is en wat er op dit gebied te doen is.
De naam van de website is www.streekcultuuroverijssel.nl en is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig bezig is met streekcultuur. Toeristen en recreanten kunnen tevens op de website terecht, want alle activiteiten op het gebied van streekcultuur in Overijssel zijn ook opgenomen.

www.streekcultuuroverijssel is onderdeel van het Advies- en Informatiepunt Volkscultuur voor Overijssel. Dit informatiepunt biedt ondersteuning aan de vijfentwintig Overijsselse gemeenten en de circa 500 organisaties die zich bezig houden met het bewaren, onderzoeken, uitvoeren en presenteren van volkscultuur of immaterieel erfgoed in de provincie Overijssel.
De doelstelling is het vergroten van de belangstelling voor de Overijsselse volkscultuur en het verbeteren van de toegankelijkheid van volksculturele activiteiten.

Op de website is de volgende informatie te vinden: activiteiten en evenementen, kalender, cursussen, algemene informatie over streekcultuur, informatie over subsidies, publicaties, sprekers en tradities. Alle organisaties zijn opgenomen en er is een lijst met adressen van alle organisaties en personen die zich bezighouden met streekcultuur.

Commentaar
In de zin ‘biedt een compleet overzicht van alles wat er over streekcultuur in Overijssel te vinden is’ is het woord ‘compleet’ wat misplaatst. Er is heel veel meer informatie over streek- en volkscultuur in Overijssel te vinden, dan er op de website bij Overijsselse tradities vermeld wordt. Het voormalige Van Deinse Instituut b.v. bezat een uitgebreid archief over Twentse volkscultuur. Dit archief bevindt zich nu bij TwentseWelle Kennis- en Informatiecentrum. Er zijn meer instellingen, oudheidkamers etc. met collecties op dit gebied. Wat dat betreft ligt er nog een enorme klus om dit deel van de website (in samenwerking met anderen?) uit te breiden.
Wel ziet de lijst met (lokale) verenigingen + adressen op het gebied van streek- en volkscultuur er zeer compleet uit. Hetzelfde geldt voorde agenda van activiteiten. Handig voor verenigingen is de sprekerslijst. Heel handig voor verenigingen en individuen is ook de adviesfunctie die het KCO biedt op het gebied van subsidiemogelijkheden, het organiseren van activiteiten etc. Adviezen die minder dan een dag werktijd in beslag nemen zijn zelfs gratis.
Het sterk uitbreiden van de inhoudelijke informatie over streekcultuur op de website lijkt me ook ondoenlijk voor het KCO – links naar instellingen waar deze kennis wel voorhanden is kan een oplossing zijn.
Verder is Streekcultuur Overijssel een aanwinst voor de provincie!

Geen opmerkingen: