vrijdag 8 oktober 2010

Nationale Automatiek in EnschedeWie bedenkt zoiets. Kom je een museum binnen, zie je een automatiek, denk je ‘ha, lekker, kroketten!’ Zitten er z.g. oer-Nederlandse voorwerpen achter de klepjes die voor 1 of 2 euro uit de muur getrokken kunnen worden. Met een kaartje erbij met informatie over het voorwerp. En een verwijzing naar een website op internet waar een filmpje op staat en nog meer informatie over het voorwerp, en die informatie mag je zelf ook nog aanvullen.

De Nationale Automatiek reist door het land, te beginnen in Enschede tot 2 januari 2011 bij TwentseWelle.

Op elke plek waar de automatiek geplaatst wordt, worden typische streekvoorwerpen toegevoegd. Drie van deze streekvoorwerpen, waarvoor een prijsvraag werd uitgeschreven, en die door een jury zijn gekozen uit de inzendingen, worden blijvend aan de collectie toegevoegd. De Twentse prijswinnaars kozen als symbolen voor typisch Twentse voorwerpen: de Grolsch beugelfles (uiteraard), het zoutvaatje en een zakje popcorn als symbool voor de maïsteelt, die in 1953 voor het eerst in Nederland in Twente werd ingevoerd.

Dus wie voor rond Sinterklaas en kerst op zoek is naar betaalbare surprises en in de buurt van Enschede woont: ga naar TwentseWelle, de toegang tot de automatiek in het Museumcafé is gratis.

Op deze website worden alle voorwerpen getoond.


De beugel(fles), het Twents/Achterhoekse voorwerp bij uitstek.

Geen opmerkingen: