zaterdag 26 februari 2011

Een mysterieuze menukaart. Wie weet er meer van?

Hoe heb ik de naam van dit weblog ooit kunnen bedenken, Niemand die de naam kan onthouden. Aan de andere kant, je hoeft maar te googelen op een deel van het woord en je krijgt al treffers gerelateerd aan dit weblog. Of een verwijzing naar de 17de eeuwse kaart van Nicolaas ten Have ‘Transisalania Provincia, vulgo Over-yssel’.Maar blijkbaar is er ook een ‘Gezelskop’ Transisalania geweest, getuige de hier boven afgebeelde kaart die Jan Bunte van antiquariaat De Blikken Trommel in Enschede tussen een partij foto's en menukaarten van de Sociëteit Minerva in Leiden vond.

Ongetwijfeld een gezelskop van Twentenaren. Twentse studenten die in Leiden studeerden? Sommige namen zijn te herkennen: ter Kuile, Cramer, ten Cate, ten Doesschate, Bussemaker.

Wie kan hier meer over vertellen?

6 opmerkingen:

Hetvergetenboek zei

Beste Transisalania,

Het gezelschap Transisalania – een gezelschap van uit Overijssel komende leden van het Leidsche Studentencorps – achtten het noodig en nuttig zich in een gezelschap te vereenigen, ten einde gezamenlijk weerstand te kunnen bieden aan de kwade invloeden van het Westen, in het bijzonder van die van ….Den Haag.
Het gezelschap is den 31sten October 1879 opgericht door de heeren R.V. Berends, W. Jonker, J. van Delden, H. A. Hooft, J.W. Mulder, J.B. Bussemaker en M.E. Houck.
In 1929, bij het 50-jarig jubileum, telde het gezelschap 200 leden en oud-leden. Zij zorgden ervoor dat de banden met Overijssel niet werden verbroken. Zo organiseerde men kampen in Overijssel, onder andere nabij Ootmarsum en te Haaksbergen nabij de Watermolen. Terwijl tegen Pinksteren gewoonlijk een boetenvrêten gehouden werd. Een verdere eigenaardigheid van het gezelschap is de “kruisborrel”, waarmede elke plechtigheid aanvangt. “Op een ronde tafel in de sociëteit wordt een aantal borrelglazen kruisvormig opgesteld; de inhoud der glazen wordt vervolgens in brand gestoken, waarna –als alles goed in den brand staat- door de rond de tafel geschaarde aanwezigen het gezelschapslied wordt aangeheven, een oud–Overijsselsch lied dat begint met de woorden: Goedenavond lû, hoe gaat ‘t, nog….”

Bron: Archief van het Leidsch Dagblad; zoek op Transisalania en je vindt enige honderden treffers over dit merkwaardige gezelschap waarmee je ongetwijfeld enige artikelen kunt publiceren.

Veel kijkplezier toegewenst bij De Omloop van het Volk

Transisalania zei

Totaal perplex....
Leve Het Vergeten Boek!

Transisalania zei

en fantastische overwinning van Sebastiaan Langeveld!

Hetvergetenboek zei

Ik heb ook van het Omloop genoten.

Ben nog vergeten te melden dat ik het een prachtige vretkaorte vind en denk hoe heb je die op de kop getikt maar dat hoor ik tzt wel.

Morgen Brussel-Kuurne-Brussel!!

Robert zei

http://www.leidenarchief.nl/lei:col1:dat211:id127

En weer verder zoeken!

Yvette Hoitink zei

Ook in Groningen was er een studentenvereniging met die naam, zie het Nieuws van den dag van 25 september 1894.