zondag 6 februari 2011

Informatie via archive.org weer boven water

Onlangs stelde iemand ons een vraag over goudvondsten bij Hellendoorn en de daaropvolgende ‘goldrush’, ongeveer een eeuw geleden. We wisten dat daar uitgebreide informatie over bestaat, die ooit te vinden was op de website van de OBD.

Hoe zat het ook al weer tien jaar gelden?
De OBD beheerde de website Biblioplaza, dé portal voor Overijssel en Overijsselse instellingen. Althans dat was de bedoeling. Het is allemaal anders gelopen. Uiteindelijk kreeg elke instelling, club, winkel en zelfs veel personen een eigen website en was er nog maar één grote portal: Google. Tien jaar geleden was het begrip ‘googelen’ nog onbekend. AltaVista, Ilse en Hotbot waren de meest gebruikte zoekmachines, Startpagina was hot en nieuwsgroepen waren populair.


Boven: één van de webpagina's van Biblioplaza in 2001

Biblioplaza
Op Biblioplaza was informatie te vinden over bibliotheken, archieven, scholen etc. in Overijssel. Ook werd er hard gewerkt aan een internetcatalogus – de Digitale Bibliotheek – waar je per onderwerp links naar websites kon vinden. Er moest ook ‘content’ komen, b.v. historische informatie over Overijssel. Tijdens een kortlopend project werd historische informatie over Hellendoorn/Nijverdal (om mee te beginnen) op de website gezet. Het project kreeg geen vervolg. Na enkele jaren had de website een geheel andere functie gekregen en was veel oude content verwijderd. Maar gelukkig werken er nog oude rotten bij de OBD, die zich het artikel op Biblioplaza over de goldrush nog herinnerden.

Archive.com
Op Archive.com is Biblioplaza terug te vinden. De ‘oudste vermelding’ – om in de sfeer van de geschiedenis te blijven – is uit 2001. En daar vonden we het artikel samen met een aantal andere:

Goudmijnveld Erica

De vuurtoren bij De Uitkijk

Thomas Ainsworth (1795-1841)

De nacht- of klapwaker van Hellendoorn

De vroegere Marke Hellendoorn

Regge dartelde vroeger als speelse hond door de streek

Boerenleven in Elen "deur dag en tied"

De eerste Dokter van Hellendoorn

Landgoed Eelerberg

Doeskotte Fieje en haar verscheurende honden

Rondom Landgoed Duivecate

Houvenburg of Nijverdal

Oud-Vels ademt sfeer uit van lang vervlogen tijd

Twistveld inzet 400 jaar strijd tussen Noetsele en Notter-Zuna

Van roofridders tot goede daden: over Havezathe Schuilenburg

Oude Twentse weg; vroeger belangrijkste verkeersader

Over de naam Nijverdal en de bevolking

Glas-in-lood-raam,sieraad van en in het Raadhuis


Toch maar even de teksten gekopieerd en opnieuw opgeslagen. Want hoe veilig is de link naar archive.org?

Geen opmerkingen: