zondag 20 februari 2011

Nationaal Wielermuseum in Oldenzaal?

Hoe vaak worden er geen plannen bekendgemaakt voor allerlei projecten, waarvan je in het gunstigste geval later leest dat ze zijn afgeblazen. Meestal hoor je er nooit meer wat van. Gisteren werden de plannen voor een Nationaal Wielersportmuseum, dat Huis van de Wielersport moet gaan heten, ontvouwd. Qua subsidie van de overheid hoopt men op 40% (1,6 miljoen) van de bouwkosten. Een stuk minder dan nodig was voor het Nationaal Historisch Museum, dus wie weet. Sponsors, fondsen en 10% eigen financiering moeten voor de andere 60% zorgen. Laten we hopen dat het lukt. Te meer omdat er nu gekozen is voor Oldenzaal als vestigingsplaats. Eerder was al Denekamp in beeld, maar nu zou het museum moeten komen op het Hulsbeek, het recreatiegebied bij Oldenzaal, waar ook al een wielerbaan ligt en dat ook veel mountainbike-routes kent.


België kent (uiteraard) al een Nationaal Wielermuseum - in Roeselare

Waarom Oldenzaal?
Als reden wordt gegeven: ‘Vestiging in Twente ligt om meerdere redenen voor de hand.
De regio heeft een grote fiets- en wielertraditie en een groot toeristisch-recreatief potentieel. Daarnaast staat Twente nationaal volop in de belangstelling wanneer het gaat om ontwikkeling van infrastructuur, kennis en topsport.’ Ook wordt de gemakkelijke bereikbaarheid via de A1 genoemd.

Wat gaat het museum bieden?
- Wielererfgoed, tentoonstellingen, kennis- en informatiecentrum, maar ook nieuwste snufjes op wielergebied
- Bezoekers kunnen zelf in beweging komen, op allerlei fietsen kan men klimmen, op kasseien fietsen, werelduurrecord breken etc.
- Plek voor evenementen, toertochten etc.

Qua wielertraditie is het geen verkeerde plek, Hennie Kuiper en Gerard Veldscholten komen uit de buurt, om maar een paar namen te noemen. Hoewel de Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal natuurlijk de ideale plek zou zijn geweest, de geboortestreek van Hennie en Tom Stamsnijder, Bert Boom, Rob Harmeling, Jos Lammertink, Henk Poppe, Henk Boeve, Herman Ponsteen etc.. Ook behoort de weg Nijverdal-Holten tot de populairste stukken wielerparcours in Nederland. Toch zou het fantastisch zijn als het Huis van de Wielersport bij Oldenzaal gaat verrijzen. Laten we optimistisch blijven.

Geen opmerkingen: