maandag 11 april 2011

Regionale uitgaven 2011-7

Rubriek met aanschafinformaties voor collectioneurs/collectievormers in de bibliotheken van Overijssel, maar uiteraard ook voor iedere belangstellende.
Ga voor bestellingen (bibliotheken) naar Bicat – Titels en exemplaren – Bestelbeheer – NBD – Aanbod en bestellen – IAI’s – Week 2011-15

Een korte lijst deze keer, de volgende keer is het aanbod weer groter. Op 13 april verschijnt het al lang geleden aangekondigde Hellehonden, een thriller van Jan en Sanne Terlouw, spelend in Twente. Deze ‘Twentse Da Vinci Code’ is voorzien van QR-streepjescodes. Lees er hier over.

Geschenk
De Willem Willink Stichting (dus niet Willem Wilmink) heeft het boek Een bijzonder energiek ondernemer over elektriciteitspionier Rento Hofstede Crull, onder meer oprichter van de Heemaf, gratis ter beschikking gesteld aan Twentse bibliotheken en grotere bibliotheken in de rest van Overijssel. Het boek werd in 2009 genomineerd voor het predicaat Overijssels Boek van het Jaar. Binnenkort wordt het boek via intern transport verspreid.

IAI’s 2011-7

De vrees voor wat niet kwam : nieuwe arbeidsverhoudingen in Nederland 1935-1945, aan het voorbeeld van de Twentse textielindustrie / Gerardus Cornelis Josephus Kuijs. - Amsterdam : Vossiuspers UvA, Amsterdam University Press, 2010. - 702 p. – ISBN 9789056296285. – Proefschrift Universiteit van Amsterdam. - € 65,-Waarom veranderden de Twentse fabrikanten tussen 1935 en 1945 van standpunt? Waarom beleefden zij de sociale zekerheid niet langer als een molensteen om hun nek, maar bleken zij bereid aan de kosten ervan mee te dragen? De angst voor een sociale opstand was de reden, dat er meer aandacht kwam voor de mens achter de machine. Deze en andere opmerkelijke conclusies zijn te lezen in dit proefschrift, dat ook fulltext op internet te lezen is. Kijk hier voor een korte samenvatting van de inhoud.

De canon van Heino : de geschiedenis van Heino in vijftig vensters / onder red. van de Werkgroep Canon "Omheining" ; eindred. Jan van de Wetering. - Heino : Vereniging voor Heemkunde "Omheining" te Heino, 2011. - 116 p. - € 15,95Ook Heino heeft nu een canon. De geschiedenis van het dorp is beschreven in vijftig korte hoofdstukken. Gebeurtenissen, gebouwen, personen, religie, verenigingen, cultuur, landbouw, aanleg van wegen en kanalen passeren de revue. Voorbeelden: Kruiden-Marie; Heino, het schoenmakersdorp van Salland; Maas-Rijn-IJsselvee; Het busongeluk in 1924; De rondweg van Heino.

Streekeigen huis en erf : erven in Wierden : aandacht voor Streekeigen kenmerken / met medew. van Mathijs Geltink ... [et al.] ; met foto's van Het Oversticht. - Het Oversticht, 2011. - 80 p.Informatieve uitgave van Het Oversticht over de verschillende boerderijtypes, die in Wierden te vinden zijn. Bevat ook veel tips over onderhoud en herstel van de boerderij en de inrichting van het erf, evenals over uitbreiding, herbestemming, dubbele bewoning, aanbouw nieuwe woning. Hierdoor ook interessant voor niet-Wierdenaren.
Staat ook fulltext op internet.

De helden van Deventer en omgeving : de verhalen achter de hulpverleners / Leo van ’t Hul. - Deventer : Leo van 't Hul, 2011. - 110 p. - € 14,95Fotoboek over hulpverleners in actie en interviews met politiemensen, brandweerlieden en ambulance-medewerkers.

'Dit is ons thuis' : geschiedenis van de Vogelbuurt in woord en beeld / Monique van der Meer ... [et al.]. - [Zwolle] : Gemeente Zwolle [etc.], 2011. - 48 p. - € 2,30Een herinnering aan deze in 2009 gesloopte Zwolse buurt. Verhalen en foto’s getuigen van het leven in een volksbuurt, waar de bewoners ooit een hechte gemeenschap vormden.

Geen opmerkingen: