zaterdag 14 mei 2011

Muziek uit het oosten (38): Twentse jazzgeschiedenis: Hot Dogs met Almelo Suite (1981)

Een speciale rubriek – voor de liefhebbers van muziek. Van alles wat – in ’t Engels of in ’t plat. Goud en oud, nieuw of fout.


The Hot Dogs was/is een legendarische Almelose jazzband. Ze treden nog steeds op onder de naam Original Hot Dogs en al meer dan dertig jaar grotendeels in dezelfde samenstelling.
Precies dertig jaar geleden in 1981 werd de LP Almelo Suite opgenomen, waarvan de nummers alle door Johan Bijkerk, toen zelf pianist bij de Hot Dogs, gecomponeerd zijn. Jazzsuites zijn er niet zo veel. De Almelo Suite bevat impressies van een wandeling van het huis van Johan Bijkerk naar het centrum van Almelo. Op dezelfde plaat staat ook de Nice Suite, een ode aan de Franse badplaats en speciaal het jazzfestival daar.
Een zeer bijzondere plaat die door Hans Koert op zijn weblog Keep Singing uitgebreid besproken wordt. Grappig is dat deze plaat uit zijn eigen verzameling oorspronkelijk afkomstig is uit de collectie van de voorganger van de OBD – waarschijnlijk ooit gekocht bij een opruimactie van de bibliotheek. Een exemplaar met hetzelfde stempel heb ik deze week op de draaitafel gehad. Hij noemt de muziek (eigenlijk nog steeds) nieuw en fris, mede dankzij o.a. het gebruik van instrumenten die qua klankkleur ver uiteen liggen.

Kijk op YouTube voor de overige stukken: De Gravenallee – Het Kasteel, De moskee, De Citypromenade, Het Kolkje, Het Kerkplein, Mr. Chairman en Deern, ik mag oe so geern. Toets dan in: hot dogs almelo suite of op de titels afzonderlijk.

Geen opmerkingen: