dinsdag 13 december 2011

Bestemming gezocht voor schetsboek

Er zijn laatbloeiers en vroegbloeiers. Onlangs zag ik nog in een filmpje Clarence Seedorf als zestienjarige optreden in een interview. Alsof er een veteraan aan het woord was. Robert Kemper Alferink uit Haarle (bij Hellendoorn) begon al op veertienjarige leeftijd een, inmiddels indrukwekkende, bibliotheek op te bouwen van ‘regionalia’. Het moesten wel eerste drukken en gave exemplaren zijn. Hij verdiepte zich bovendien in de geschiedenis van Haarle en verre omstreken en schreef daar boeken en artikelen over. Zo raakte hij al snel verzeild in het wereldje van (amateur)-historici en historische verenigingen, dat vooral bevolkt wordt door ‘ouderen’, om de term VUT-ter eens te vermijden. Anno 2012, vierentwintig jaar oud, behoort hij tot de ‘invloedrijkste’ personen in deze wereld van geschiedenis en erfgoed. Hij is bestuurslid van diverse historische- en erfgoedverenigingen en (hoofd)redacteur van historische tijdschriften en jaarboeken. Lees meer over hem op zijn prachtige website.



Het werd tijd om Robert eens onder de aandacht te brengen op dit weblog. Er is nu een directe aanleiding. Altijd op zoek naar bijzondere antiquarische werken, werd hem een schetsboek aangeboden van de hand van de zoon van de bekende Zwolse schrijver en dichter Rhijnvis Feith. Het bevat 51 getekende kopieën van schilderijen van de 17de eeuwse schilder Adriaen van Ostade. Van betreffende Louis Rhijnvis Feith zijn twee schilderijen bekend. De schetsen fungeerden waarschijnlijk als vingeroefening voor zijn schilderijen. Een bijzonder schetsboek dat toch voor Overijssel behouden zou moeten blijven. Hij hoopt dan ook dat bijvoorbeeld iemand (of een instelling) uit Zwolle het van hem over wil nemen en het in een collectie wil opnemen. Lees hierover het artikel in De Stentor.

Nog iets. Ik weet dat Robert ‘soortgenoten’ van zijn leeftijd (mag je ruim zien) zoekt om een soort jongerenclub van liefhebbers van (streek)geschiedenis en erfgoed te beginnen. Reageren kan op zijn website.

Geen opmerkingen: