zondag 4 december 2011

Omnes viae: routeplanner voor de Romeinse tijd

Al weer twee maanden geleden vond de ‘lancering’ plaats van Omnes Viae (Alle wegen), een soort Google Maps voor de Romeinse tijd. Oud nieuws dus en geen link met Overijssel, want hier liepen geen Romeinse wegen, maar het is wel een vondst om zoiets te maken. Kom er maar eens op. Een concept dat navolging verdient. Zo zou je voor Overijssel een Google Maps kunnen maken met de scheepvaart- en postkoetsroutes en pleisterplaatsen in een bepaald jaar etc.
De bedenker en uitvoerder van de Omnes Viae is webarchivaris René Voorburg van de Koninklijke Bibliotheek. De Tabula Peutingeriana (Peutinger kaart), een middeleeuwse kopie van een Romeinse wegenkaart van rond het jaar 300, heeft hij gereconstrueerd en verwerkt tot een hedendaagse routeplanner.De symbooltjes voor kleinere en grotere plaatsen en forten lijken op die van de originele kaart. En de routeplanner naast de kaart, is in het Latijn opgesteld: ‘Van’ is Ab, ‘Naar’ is Ad.
Je vult bij Ab bijvoorbeeld Flenio (Vlaardingen) in en bij Ad vul je Atvaca (Tongeren) in. Je krijgt dan de routebeschrijving Vlaardingen-Tongeren langs Romeinse wegen, net als bij de ANWB routeplanner + de aangegeven route op de kaart.

Geen opmerkingen: