zondag 19 februari 2012

Expositie Moderne Devotie bij SAB in Deventer

Vorig jaar was er veel te doen in Zwolle rond de Moderne Devotie, de in de IJsselstreek aan het eind veertiende eeuw ontstane religieuze hervormingsbeweging. In Deventer houdt men de aandacht voor de Broeders en Zusters des gemeenen levens, de Fraterhuizen en de kloosters van de Windesheimer congregatie nog even vast middels een kwartet (al uitverkochte) lezingen in de periode februari-mei en een tentoonstelling.



De expositie vindt van 15 februari tot 31 mei 2012 plaats bij Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (SAB) onder de titel Verlichte geesten: devote boeken uit de huizen van de Moderne Devotie. Te zien zijn ruim twintig boeken uit de 14e, 15e en 16e eeuw die verband houden met de huizen van de Moderne Devotie in Deventer, het zusterhuis in Diepenveen en het klooster in Windesheim.

Ook wordt de oorkonde (zie afbeelding) getoond waarmee Geert Grote in 1374 zijn eigen woonhuis, het 'Meester Geertshuis', aan de stad Deventer schonk, met als doel er arme en ongetrouwde vrouwen in te laten wonen.

Zie verder de website van SAB Deventer

Geen opmerkingen: