zondag 15 april 2012

Verhalenpunten in het Vechtdal

Iedereen kent zo langzamerhand wel de genummerde fietsroutenetwerken, waarbij je van knooppunt naar knooppunt fietst en daar met behulp van een bij het knooppunt geplaatste kaart telkens kunt bepalen hoe je verder fietst. Ook kun je vooraf de route al uitstippelen, je hoeft dan alleen maar de nummers te noteren.


Foto: Opening verhalenpunt in Dalfsen. Op de voorgrond de trappaal. (Foto: website gemeente Dalfsen)

Onlangs is begonnen om langs de routes van dit fietsnetwerk, althans in het gedeelte van het Vechtdal (gemeenten Hardenberg, Ommen, Dalfsen en Zwolle) 30 verhalenpunten te plaatsen.
Fysiek bestaan de verhalenpunten uit z.g. trappalen, waaruit met een paar keer pompen op het pedaal een aan de omgeving gerelateerd verhaal over vroegere tijden klinkt.

De verhalen zoals ‘De wilde deerne van Kranenburg’, of over het ontstaan van de Lemelerberg, de Witte Wieven in Dalfsen of de smokkelaars in Vilsterborg worden verteld door bekende Vechtdallers alsJeroen Krabbé of Erik Hulzebosch. Er is telkens ook een speciale versie voor kinderen te beluisteren.

Afgelopen week werd het eerste verhalenpunt geopend in Dalfsen. De komende maanden zullen alle punten worden geplaatst. Lees hier meer.

Geen opmerkingen: