maandag 28 mei 2012

Fietsen langs Maas en Loire

En weer terug van vakantie. Onvermijdelijk en dus nauwelijks vermeldenswaardig. Echter, voordat we vertrokken zocht ik op internet naar tips over fietsen langs de Maas in de Franse Ardennen en langs de Loire tussen Orléans en Tours. En ik vond ook nuttige informatie van vakantiegangers die ons voor waren gegaan. Uit dankbaarheid voeg ik hierbij nog wat tips toe.

In de Maasvallei tussen Givet en Charleleville-Mézières ligt een 85 km lang fietspad vlak langs de Maas, de fietsroute Trans-Ardennes. Je kunt de auto ergens langs het traject zetten. Een geschikte plek is te bereiken via Revin - langs de Maas naar Anchamps, dan naar Laifour. 200 meter voor de brug voor Laifour staat een wit bord ‘Petite Commune’, daar rechtsaf naar beneden en je vindt een prima aangelegde parkeerplaats. Je fietst vlak langs de Maas met aan beide zijden rotswanden, mooie villa’s en verstilde dorpjes gelegen in de bocht van de hier sterk meanderende rivier. Grotere plaatsen waar je een terras kunt pakken of iets kunt eten kom je ook tegen. Een ander vertrekpunt is Haybes.


De brede en ondiepe Loire is meer een laagland-rivier. Ook deze rivier is grotendeels per fiets te volgen via de fietsroute La Loire à Velo. De laatste jaren is ten zuiden van de Loire, onder meer in de omgeving van Blois en Amboise, waar de meeste bekende kastelen liggen, een aaneengesloten prima te fietsen fietsroutenetwerk ontstaan, waarbij je langs de talrijke kastelen kunt fietsen. We hebben ze lang niet allemaal van binnen bekeken (kassa!), alleen Chambord en het ‘Kuifje-kasteel’ Cheverny. Chambord is wel heel bijzonder. Wanneer je dit grote witte sprookjeskasteel (eigenlijk een jachtslot) via de slingerende fietspaden op het enorme landgoed benadert zie je het kasteel via doorkijkjes vanuit verschillende gezichtshoeken steeds dichterbij komen.

Geen opmerkingen: