zondag 3 juni 2012

Kaarten en luchtfoto's Kadaster online


Honderdduizenden luchtfoto's en oude kaarten van Nederland zijn deze week voor het eerst volledig digitaal beschikbaar gekomen. Via www.dotka.nl heeft iedereen toegang tot de grootste collectie van historisch luchtfotomateriaal en topografische kaarten van Nederland. De verzameling geeft een fascinerend beeld van ons land door de decennia heen en biedt de mogelijkheid tot op straatniveau foto's op te vragen.
De beelden zijn afkomstig uit de archieven van het Kadaster en zijn door Dotka.nl stuk voor stuk gedigitaliseerd en nauwkeurig voorzien van coördinaten en jaartal. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk de ontwikkeling van een straat, buurt of stad te zien, van toen tot nu. De collectie bestaat uit ongeveer dertig lagen luchtfoto's en topografische kaarten van 1798 tot 2011, afhankelijk van de locatie. Lees hier verder.

Bovenstaand bericht doet veel beloven, dus meteen maar even uitgeprobeerd. Je voert je postcode in en de meest recente luchtfoto van jouw buurt verschijnt in beeld. Even aanklikken en je ziet een andere luchtfoto of kaart voorbijkomen. Zo klik je door 150 jaar kaarten en luchtfoto’s heen. Alleen je moet wel turen om een detail te kunnen onderscheiden. De weergaven zijn zo bescheiden van omvang, dat je eigenlijk weinig ziet. De bedoeling is dan ook dat je gaat bestellen en betalen voor een grootschalige en scherpe afdruk. Helaas dus.

Wat de kaarten betreft zijn er veel betere alternatieven, wanneer je je geld op zak wilt houden: Overijssel in Kaart, WatWasWaar en binnenkort natuurlijk HisGis Overijssel.

Geen opmerkingen: