dinsdag 26 juni 2012

Ons DNA: wegwijzer voor archiefonderzoekDe Branchevereniging Archiefinstellingen in Nederland (BRAIN) heeft het initiatief genomen om de (beginnende) archiefonderzoeker wegwijs te maken in De Nederlandse Archieven. Onsdna.nl maakt het iedereen makkelijker die geïnteresseerd is in geschiedenis en op zoek is naar sporen van zijn of haar verleden. Door te vertellen hoe archiefinstellingen werken en wat ze zoal hebben. En door het aanbieden van wegwijzers, hulpmiddelen en ingangen op de enorme rijkdom aan collecties die De Nederlandse Archieven te bieden hebben.

De website bevat een aantal knoppen:

Archieven
Onder deze knop vind je tips die handig zijn om te weten wanneer je een archief gaat bezoeken. Wat zijn de regels: wat kan wel en wat niet. Hoe ga ik zoeken? Waar bevinden zich de archieven. Wat kan ik thuis allemaal doen.

Verhalen
De (praktijk)verhalen van mensen die op zoek geweest zijn in de archieven naar hun woonplaats, familie, gebeurtenissen, huis of buurt. Wat ze gevonden hebben en hoe ze te werk zijn gegaan wordt op de website getoond.

DNA Plein
Nieuws over en vanuit de archieven, berichten, agenda en de archieven op Twitter.

Plannen voor de toekomst: De website zal de komende jaren worden uitgebreid met bijvoorbeeld online hulpmiddelen en lesmateriaal om oude handschriften te leren lezen of huizenonderzoek te doen.

Geen opmerkingen: