zaterdag 2 juni 2012

Prijs beste volksverhaal naar Den Ham, publieksprijs voor Gert-Jan Oplaat


De Overijsselse volksverhalenwedstrijd onder de titel 'Geef uw woonplaats een eigen volksverhaal' is gewonnen door een groep uit Den Ham, die op initiatief van Martijn Gierveld het verhaal De slag bij de Groene Jager maakte. De winnaars, die door een deskundige jury unaniem werden uitverkoren, kregen vanavond in het gemeentehuis van Vriezenveen een prijs van 20.000 euro uit handen van gedeputeerde Hester Maij. (Bron: Tubantia)

De wedstrijd werd georganiseerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en de provincie Overijssel. Uit 91 inzendingen had de jury vijf verhalen gekozen die kans maakten op de juryprijs. Het bedrag mag besteed worden aan het uitvoeren van het product-idee en om het verhaal te promoten.

De wedstrijd bestond uit twee opdrachten:
- schrijf een spannend, aangrijpend en origineel verhaal dat zich afspeelt op een plek in Overijssel. Het verhaal mag een historische of hedendaagse kern hebben of helemaal gebaseerd zijn op fantasie.
- bedenk een concreet product om het verhaal tastbaar te maken.

De overige genomineerden voor de juryprijs waren:
- Peter Kramer. ‘Het verdriet van Swaantje’ (omgeving Lemele en Dalmsholte)
- Reina Louw. 'Swedera, zuster van het Gemene Leven van Windesheim'.
- Jannie Bakker. 'De oude Maeje' (Genemuiden)
- Gerrit Lansink. 'Lapp'n Toon' (Boekelo/Hengevelde).

Publieksprijs
Er was ook een publieksprijs, waarvoor op internet gestemd kon worden. Deze viel in handen van oud-Tweede Kamerlid Gert-Jan Oplaat uit Markelo voor zijn verhaal ‘Midwinter op het platteland’. Aan de publieksprijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden.

Een aantal geselecteerde verhalen worden opgenomen in een boek. De ingezonden verhalen zullen worden gepubliceerd op de website Jij en Overijssel.

Geen opmerkingen: