zondag 29 juli 2012

Archictuurgids EnschedeZo midden in de komkommertijd, waarin het lijkt of iedereen met vakantie is en er ook vrijwel geen (pers)berichten verstuurd worden, hierbij aandacht voor een website waarop het afgelopen jaar niets gebeurd is. Ik kwam de website Architectuurgids Enschede onlangs tegen en werd positief verrast.

Op de website lezen we: ‘Architectuurgids Enschede is een grote digitale database met een breed scala aan objecten. Variërend van Rijks- en gemeentelijke monumenten, bijzondere architectonische gebouwen waaronder representanten van bepaalde stromingen of werk van bepaalde coryfeeën, maar ook landgoederen, parken en stedenbouwkundige beschrijvingen. Elk object bestaat uit een beschrijving, foto's en kenmerken, zoals bouwperiode/jaartal, de architect/stedenbouwkundige, de opdrachtgever en de locatie. Op verschillende manieren kan er op de website worden gezocht naar objecten: geografisch (via Google Maps), op thema (architectuur, stedenbouw, landschap, monumenten) en op naam.’

Architectuurgids Enschede is een initiatief van de gemeente Enschede en is in samenwerking met Architectuurcentrum Twente ontwikkeld. De website is van start gegaan met de eerste honderd meest belangrijke projecten. De projecten zijn gecategoriseerd in vier thema’s: architectuur, stedenbouw, landschap en monumenten. Deze projecten zijn in opdracht van Architectuurcentrum Twente beschreven door architectuurhistorica Saskia Boom. De fotografie is van Luuk Nijenhuis.

Een andere belangrijke website over stedenbouw en architectuur in relatie tot Enschede, met veel informatie over Enschedese wijken, voormalige en toekomstige bouwprojecten, en met reportages en veel foto's is Enschede-Stad.nl


2 opmerkingen:

Robert zei

Alleen jammer dat deze site met een boel gemeenschapsgeld van de grond getrokken moest worden, terwijl www.enschede-stad.nl - een site van een aantal enthousiaste (ex-)Enschedeërs - al jaren low-profile functioneert én veel meer inhoudelijke informatie biedt.

Transisalania zei

Bedankt voor de toevoeging, Robert. Ik heb alsnog een verwijzing naar Enschede-Stad gemaakt. Inderdaad een mooie site waar veel te vinden is.