donderdag 5 juli 2012

Festivalweekend in Overijssel

Rond Hemelvaart en Pinksteren is traditiegetrouw het aanbod aan festivals groot, maar komend weekend wordt de piek in deze zomer bereikt. Voordat de meute op vakantie gaat is in Overijssel overal wat te doen.

Deventer op stelten

Donderdag 5 tot en met zondag 8 juli vindt weer het gratis toegankelijke festival op hoog niveau plaats: Deventer op Stelten. Een festival dat in vijftien jaar is uitgegroeid tot één van de meest aansprekende festivals op het gebied van buitentheater in Nederland, met ruim 130.000 bezoekers.
Op diverse plekken, deels in de historische binnenstad van Deventer, worden over vier dagen verspreid 150 voorstellingen gegeven door (inter)nationaal vermaarde theatergroepen.


Zunnewende Festival Hellendoorn

Erwin Nyhoff, André Manuel en de Groninger Edwin Jongedijk zijn de grootste namen, die op dit ‘streektaalfestival’ zullen optreden. Maar ook is er plek voor minder bekende en jonge zangers en dichters, die hun werk in de streektaal ten gehore brengen. Voor de verhalen en gedichten in dialect zorgen verder vertellers van het Waterval Vertelfestival in Zwolle en schrijvers en dichters van de Schrieversbond Oaveriessel. Ook is er aandacht voor de Hellendoornse dichteres Johanna van Buren die 50 jaar geleden overleed.


Afrika Festival in Hertme

Het festival is in 24 jaar uitgegroeid tot het meest toonaangevende festival op het gebied van Afrikaanse muziek, modern en traditioneel. Veel artiesten die in het Openluchttheater in Hertme geweest zijn, zijn later wereldsterren geworden. Het festival is geliefd vanwege de ontspannen sfeer, de kwaliteit van de muziek en de exotische markt. Een uniek festival, wie er geweest is blijft komen. Door de vele vrijwilligers is de toegangsprijs ook nog eens betaalbaar.


Festival HobNob Almelo

Gratis te bekijken en aan te horen: The Animals & Friends, Moke, CCC inc., Stefany June e.a.


Eigen Kracht in de Creatieve Fabriek in Hengelo

Valt misschien niet direct in de categorie festivals, maar in de Creatieve Fabriek in Hengelo vindt van 11 tot 18 uur Eigen Kracht 2012 plaats, een groot event voor en door Overijsselse jongeren. Jongeren uit Overijssel kunnen zich op allerlei vlakken laten inspireren door andere jongeren uit de provincie en door bekende Nederlanders.


Lil’ Hill Festival Luttenberg

Kleinschalig festival, verschillende muziekstijlen o.a. blues/garagerock (Automatic Sam), bluesrock (The Pignose Willy’s), psychadelic/punk/rock&roll (Traumahelikopter) en de Zwolse band The Tiger Lovemachine, waarvan de verschillende bandleden al getourd hebben met bijvoorbeeld Herman Brood, The Exploited, Motorhead en Heideroosjes. Verder een Danceprogramma en DJ’s.


En voor wie het element cultuur wat minder van belang is, zijn er ook nog de Midzomerfeesten in Bentelo en ‘n Doarp löp oet in Denekamp.

Geen opmerkingen: