zondag 15 juli 2012

‘Genealogische schatkamer’ WieWasWie online


Alweer bijna twee weken geleden kwam WieWasWie, de ultieme website voor de genealogisch onderzoeker online. Ik ben geen specialist op het gebied van genealogie en heb de reacties afgewacht. Meteen al werd er volop getwitterd en geblogd. De reacties waren uiteenlopend, van kritisch tot blijdschap dat het begin er eindelijk is.

WieWasWie is een product van een groot aantal archieven in Nederland, die op deze manier hun historische gegevens online willen zetten. Het initiatief dateert al uit 2007. Op dit moment kun je zoeken in 18,6 miljoen documenten (waarvan liefst meer dan 3 miljoen Overijsselse) en 1, 7 miljoen scans van originele documenten. De website is een bètaversie, veel bestanden ontbreken nog, er zijn nog bugs en fouten, functionaliteiten moeten nog gerepareerd worden. Maar daarvoor is het ook een bètaversie. Rob van Drie, plaatsvervangend directeur van het CBG, bij welke instelling WieWasWie is ondergebracht, zegt hierover: ‘Het bèta-platform ligt er nu en daar kunnen we verder op bouwen. Het publiek kan precies zien wat we aan het doen zijn, dat is erg belangrijk. We denken dat mensen behoefte hebben aan een centrale verzameling documenten die ze kunnen gebruiken voor hun stamboomonderzoek. Die beginverzameling is nog niet compleet, we missen nog een paar provincies, zoals Zeeland, Noord-Holland en Utrecht. Die leegte wordt de komende tijd opgevuld en daarna kunnen we verder werken aan de uitbouw van het aanbod. We zijn wel afhankelijk van voldoende middelen, dus hoe meer mensen een abonnement nemen des te sneller gaat de uitbreiding.’

Abonnement
Alle gegevens zijn vrij in te zien. Voor scans of downloaden van documenten kan men een abonnement per maand of jaar nemen.

Wat zegt de deskundige?
Bob Coret, een van de meest deskundige genealogen in Nederland, doet op de eerste dag dat de website in de lucht is al uitgebreid onderzoek: lees hier zijn bevindingen. Ook schetste hij al eerder de voorgeschiedenis van WieWasWie.

Probeer het eens uit. Ik vond de huwelijksakte van mijn grootouders binnen 10 seconden. Die had ik al eens eerder gevonden in GenLias, maar dat kostte aanzienlijk meer tijd.

Geen opmerkingen: