maandag 9 juli 2012

Longlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2012 bekend


Afgelopen zaterdag werd de longlist van de Libris Geschiedenis Prijs van 2012 bekendgemaakt. Tien boeken maken kans op deze jaarlijkse geschiedenisprijs, waaraan een geldbedrag van 20.000 euro is verbonden. De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt.
De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant. Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury tien titels genomineerd.

De lijst bevat 2 biografieën (over Ferdinand Domela Nieuwenhuis en Charles de Gaulle), over de Middeleeuwen in de geschiedschrijving, een beschrijving van het Joods leven in Nederland aan de hand van een familiegeschiedenis, over de ondergang van Rooms Nederland, over gewone Nederlanders en de Holocaust, over de geschiedenis van Nederland overzee 1600-1800, over de relatie Nederland en de Oranjes, over het adellijk leven in Nederland en over het ontstaan van de moderne aandelenhandel in het 17de-eeuws Amsterdam.

Kijk voor de titels en meer informatie over de genomineerde boeken op Historiek.net of op Geschiedenis Beleven.

Geen opmerkingen: