zaterdag 4 augustus 2012

De HOTLO is hot in Hengelo!

Voor en tegenstanders mengen zich, onder meer via ingezonden brieven in de Tubantia, in een discussie over het vanuit Brazilië naar Hengelo halen en tentoonstellen van de laatste nog in bedrijf zijnde reuzen-scheepsdieselmotor, waarvan 166 stuks in de jaren 50 en 60 bij Stork werden geproduceerd onder de naam H.O.T.L.O. (=Hesselman Omkeerbare Tweetakt Langsspoeling Oplading motor, ook wel door machinisten genoemd 'Het Onding Trilt en Lekt Ontzettend').


Het besluit tot het aanvaarden van de schenking van de Noble Company, de eigenaar van de laatste Hotlo, is door de stichting S.O.S. Hotlo genomen. Een ploeg technici is vorige maand begonnen met het demonteren van de motor in Brazilië. Daarmee staat de H.O.T.L.O. nog niet te pronken in Hengelo. Ondanks de vele sponsoren zal voor met name het vinden en in stand houden van een geschikte tentoonstellingsplek de hulp van de gemeente nodig zijn en ook gemeenschapsgeld. Sommigen vinden dat je aan dit symbool van de Hengelose metaalindustrie in deze tijd geen cent mag besteden en anderen vinden dat het een prominente plaats moet krijgen in Metaalstad Hengelo. Voor wie nog geen oordeel heeft geveld over deze kwestie en wel eens wil weten waar het precies over gaat hieronder verwijzingen naar informatie over de scheepsmotor.

De website van de Stichting Save Our Stork (SOS) Hotlo bevat alle informatie over het plan de Hotlo naar het Hengelo te halen, een dagboek over de demontage, de sponsoractie en veel technische gegevens over de Hotlo. Klik op de afbeelding om de website te bekijken.

In Het Geheugen van Nederland zijn 140 afbeeldingen te vinden over de H.O.T.L.O., afkomstig uit de Stork-collectie van het Historisch Centrum Overijssel.

Hieronder een filmpje op YouTube met een draaiende H.O.T.L.O.-motor, dat al bijna 18.000 keer bekeken is.Geen opmerkingen: