donderdag 9 augustus 2012

Meest voorkomende vlinders in Overijssel

Behalve komkommertijd is het ook vlindertijd. Nu dit samenvalt is dat voor mij aanleiding aandacht te besteden aan het bericht dat ik tegenkwam in het Nieuwsblad Oldenzaal onder de titel Dagpauwoog meest geteld in Overijssel. Het artikel gaat over de jaarlijkse tuinvlindertelling die afgelopen weekend door de Vlinderstichting was georganiseerd.

In Nederland werden in meer dan 2.000 en in Overijssel in 103 tuinen vlinders geteld. Landelijk werd de kleine vos het meest geteld, maar in Overijssel eindigde deze soort slechts op de vierde plaats. De dagpauwoog, die in Overijssel de eerste plaats behaalde, werd tweede in heel Nederland. Het landkaartje deed het in Overijssel wat beter dan landelijk: in Overijssel werd deze soort 8e (met 52 exemplaren), landelijk eindigde het landkaartje op nummer elf. De koninginnenpage, de grootste dagvlinder van Nederland, werd 2 keer gemeld in de provincie. Kijk hier voor alle waarnemingen.

Meestvoorkomende vlinders in Overijssel - tussen haken het aantal waarnemingen tijdens het vlinderweekend (foto's: Wikimedia Commons):

Dagpauwoog 269


Klein koolwitje 203


Atalanta 176


Kleine vos 147


Groot koolwitje 134


Citroenvlinder 117


Bont zandoogje 108

Geen opmerkingen: