zondag 30 september 2012

Alles over de Piet Heinstraat


Ik kwam de website bij toeval tegen. Pietheinstraat.nl. Een Haagse straat, dat wel. Maar wie kent er in Overijssel websites of wiki’s over de geschiedenis van een straat? Ik heb al vaker aandacht besteed aan dergelijke sites waarop informatie verzameld wordt over een bepaald onderwerp. Een prachtig voorbeeld is Middelburg Dronk, of St. Anna ter Muiden of Tilburgers geboren in 1809. Soms is het eenmans/vrouwswerk, soms een initiatief van enkelingen, soms zit er een instelling achter. Gemeenschappelijk hebben deze websites dat er niet oeverloos vergaderd en ontworpen wordt, maar dat er gewoon begonnen wordt en men wel ziet wel waar het schip strandt. Enthousiasme en Eenvoud zijn de belangrijkste succesfactoren. En iedereen kan informatie aanleveren om de site completer te maken.

Maar terug naar de Piet Heinstraat in Den Haag. Vanaf 1880 wordt per tien jaar vermeld wie de panden bewoonde, voor een flink deel gaat het om winkels. De informatie is (nog) niet compleet, maar dat is ook het mooie van zo’n website, het is nooit af.

Sommige tijdschriften van historische verenigingen in Overijssel bevatten een rubriek b.v. Van Straat tot Straat, waarbij de geschiedenis van de straat (panden, bewoners) beschreven wordt. Kun je een mooie wiki van maken. Ook verschijnen er regelmatig boeken met soortgelijke historische informatie over buurten, buurtschappen en straten, ideaal om op internet te zetten, zodat iedereen nog ontbrekende gegevens kan toevoegen. Wie kent er voorbeelden?

2 opmerkingen:

Hendrika zei

Ik ken ze uit mijn eigen omgeving alleen in gedrukte vorm - en ook nog uitgegeven in eigen beheer; http://bit.ly/RrRwxA

Transisalania zei

Dat soort uitgaven bedoel ik precies. Wanneer deze op internet gezet worden, kunnen de gegevens ook door anderen worden aangevuld. Bedankt voor de voorbeelden.