woensdag 19 september 2012

Nog 5 kandidaten voor Libris Geschiedenis Prijs 2012

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt.

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant. Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury eerst een longlist met 10 titels genomineerd, die nu dus gehalveerd is tot 5 titels die voor de overwinning gaan.

De jury van 2012 wordt gevormd door Henri Beunders, Carla Boos, Martine Gosselink, Johannes Houwink Ten Cate, Martin Sommer en Frans Smits. Juryvoorzitter is dit jaar Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant.

Op 27 oktober 2012 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2012 uitgereikt door juryvoorzitter Pieter Broertjes tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 verbonden.

De vijf genomineerden:

Peter Raedts De ontdekking van de Middeleeuwen: geschiedenis van een illusie


Bart van der Boom We weten niets van hun lot: gewone Nederlanders en de Holocaust


Jan Willem Stutje Ferdinand Domela Nieuwenhuis: een romantische revolutionair


Jos Palm Moederkerk: de ondergang van Rooms Nederland


H.L. Wesseling De man die nee zei: Charles de Gaulle 1890-1970Geen opmerkingen: