zaterdag 13 oktober 2012

Ruim 370.000 foto's uit Spaarnestad collectie gedigitaliseerd

Ruim 370.000 foto’s uit de Spaanrnestad collectie zijn gedigitaliseerd en vanaf vandaag te bekijken in fotocollectie van het Nationaal Archief op de website gahetna.nl

Een deel (ongeveer 1000 foto’s) van de Spaarnestad collectie is rechtenvrij beschikbaar via Wikimedia Commons. Hierboven: opening stadhuis Hengelo door minister Toxopeus op 3 september 1963.

Het Spaarnestad fotoarchief, gevestigd te Haarlem, bevat zo’n 12 miljoen foto’s. De foto's dateren vanaf de uitvinding van de fotografie tot aan de huidige tijd. Het bijzondere is dat uitgeverij de Spaarnestad altijd veel werk heeft gemaakt van conservering, beschrijving, systematische indeling en ontsluiting van de collectie. De foto’s zijn afkomstig van haar eigen fotografen en van fotoagentschappen in Nederland en daarbuiten. De Spaarnestad was vooral een tijdschriftenuitgeverij, van b.v. Katholieke Illustratie, Panorama, Libelle, Margriet etc., waardoor de collectie ook veel andersoortige dan persfoto’s bevat. In 1986 werd Spaarnestad Photo opgericht met het doel de zich steeds uitbreidende collectie te beheren. In 2010 werd de fotocollectie toegevoegd aan het Nationaal Archief. Voor meer informatie zie Wikipedia.

Kijk hier voor de fotocollectie van het Nationaal Archief.

Kijk hier voor de gedigitaliseerde foto’s uit de Spaarnestad collectie.

Geen opmerkingen: